De baby 20 mrt 2018 Sterre Touw

Bijzonder: moeder bevalt van baby die maar een jaar jonger is dan haarzelf

Wereldwonderen bestaan. Moeder Tina Gibson is namelijk bevallen van een baby die maar één jaar jonger is dan zijzelf. En dat is een wereldrecord.

Ze beviel 25 november van haar dochtertje Emma Wren Gibson. De baby werd in 1992 al verwerkt door donorouders en daarna ingevroren. Dit amper een jaar nadat Tina zelf geboren werd. De geboorte is ‘bijzonder interessant, omdat het embryo 25 jaar bevroren is geweest’, vertelt dokter Carol Sommerfelt aan CNN.

LEES OOK: Een kunstmatige baarmoeder wordt binnenkort realiteit: maar is dat goed nieuws?

Record-baby

Eerder stond het record van een ingevroren embryo op twintig jaar. Tina heeft dat met vijf jaar extra overtroffen, maar dat kan haar niets schelen. ‘Ik wilde gewoon een baby. Het maakt met niets uit of het een wereldrecord is of niet’, zegt de 26-jarige moeder. Toen ze hoorden dat het embryo al op 14 oktober 1992 was ingevroren, was dat natuurlijk wel even wennen. ‘Besef je dat ik maar 25 jaar oud ben? Dit embryo en ik hadden beste vriendinnen kunnen zijn’, reageerde Tina.

Kinderwens

Het stel ving al zeven jaar lang pleegkinderen op en hadden besloten om ooit kinderen te gaan adopteren. ‘Mijn man heeft taaislijmziekte en onvruchtbaarheid komt daarbij vaak voor’, vertelt Tina. Toen Tina’s vader televisie aan het kijken was, stuitte hij op het onderwerp ’embryoadoptie’. Tina en Benjamin dachten er vervolgens een paar weken over na en stelden zich uiteindelijk kandidaat.

Kiezen

Bij embryoadoptie kun je uit een lijst van 300 donorprofielen kiezen met informatie over de genetische ouders. ‘Dat was overweldigend. Het waren er zo veel. Hoe kies je?’ Tina en Benjamin besloten om voor voor niet al te lange donorouders te kiezen, omdat ze zelf namelijk ook vrij klein zijn. Op 13 maart was het zover. Het embryo werd ontdooid en twee dagen later samen met twee andere broertjes/zusjes ingebracht. Een van de drie embryo’s, Emma, nestelde zich op de juiste manier.

Godsgeschenk

Tina noemt het kind een godsgeschenk voor kerst. Hoewel de baby niet de genen van haar ouders heeft, voelt het volgens vader Benjamin vanaf begin af aan dat Emma hun eigen kind is. ‘Ik denk dat ze er best mooi uitziet voor iemand die al die jaren ingevroren is gewees’, aldus de trotse Benjamin.

LEES OOK: Column: Klaarkomen tijdens de bevalling. Eehhh, wat?

CNN

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bijzonder: moeder bevalt van baby die maar een jaar jonger is dan haarzelf
Sluiten