De baby 20 okt 2017 Soraya Vogelaar

Dit is waarom je baby huilt (én tips om het te stoppen)

Naast poepen, slapen en eten is huilen toch wel het ding dat standaard bij een baby hoort. Natuurlijk weet je dat het erbij hoort, maar het is ook wel handig om te weten waarom je baby huilt. En – nog belangrijker – hoe je hem of haar kan laten stoppen met huilen.

Als je baby huilt, kan dit voor flink wat stress zorgen. Maar no worries, elke ouder maakt dit mee. Dit zijn de oorzaken van een huilende baby en tips die je een handje helpen om je baby stil te krijgen.

1. De baby huilt door oververmoeidheid

Dat oververmoeidheid geen pretje is, weet je zelf als volwassene ook als geen ander. Denk maar aan die nachtenlang doorwerken en deadlines halen. Je kan waarschijnlijk wel janken. Niet gek dus dat je baby huilt als ‘ie oververmoeid is. Al is het wel een beetje jammer dat je baby’s huilbuien ‘s nachts bij jou ook weer zorgen voor oververmoeidheid. Je baby op je arm wiegen, een autoritje maken of een white noise apparaat, kunnen helpen om je baby makkelijker te laten slapen.

2. De baby heeft honger

Naarmate de weken verstrijken met je pasgeboren baby, krijg je steeds beter door wel geluidjes en knikjes aangeven dat ‘ie honger krijgt. Op den duur hoeft het dus niet eens tot een huilbui te komen. Maar in het begin is het dus nog wel even doorbijten en gokken geblazen. De oplossing is easy peasy: gauw borstvoeding of flesvoeding geven!

3. De baby heeft last van reflux

Soms is er geen makkelijk antwoord te geven op waarom de baby huilt. Het kan zomaar liggen aan een kwaaltje als reflux. Het vervelende gevoel dat dit veroorzaakt, kan je baby flink aan het huilen maken. Om krampjes of reflux te verhelpen, kun je het best even met je baby naar de dokter. De dokter kan je baby goed onderzoeken en het juiste middel geven om de reflux te verhelpen.

4. Huilen om een volle luier

Een volle luier zit nou niet bepaald lekker. Overdag kan je het letterlijk al ruiken als het tijd is om de luier te verschonen. ‘s Nachts kan je baby wakker worden en huilen vanwege een vieze luier. Ook hier is de oplossing weer rete simpel (pun intended): luier verschonen!

LEES OOK:Ouders voelen zich genoodzaakt te verhuizen om hun huilende baby

5. Hij is eenzaam

Baby’s kunnen zich best eenzaam voelen, zo helemaal alleen in hun wiegje. Maar die kleine zal heus niet zeggen: ‘He mam en pap, kom me even gezelschap houden!’ Nee, hij of zij zet het – hoe kan het ook anders – op een huilen. Het is de enige manier om je aandacht te trekken, en toegegeven, het is een verdomd goede manier. Oh en als je bang bent dat je je baby teveel verwend door ‘m telkens op te pakken als ‘ie huilt, dat kan dus niet.

6. Hij heeft het te warm of te koud

Als het wat kouder wordt is het niet meer dan logisch dat je moeder instinct je zegt dat je je baby zo warm mogelijk moet aankleden. Het liefst met zoveel mogelijk laagjes. Dus ga je voor een legging, t-shirt, jasje en een dekentje. Maar dan begint de baby te huilen. De kans is groot dat hij of zij het te warm heeft. Hetzelfde geldt als je baby het te koud heeft, dan beginnen de tranen ook over de wangen te biggelen. Probeer eens je baby te kleden in een laagje meer dan wat jij aanhebt.

7. De baby krijgt teveel prikkels

Stel je voor: Een mobiel met muziekjes hangt boven het wiegje en er ligt overal speelgoed. Een overprikkeling van je baby’s zintuigen zorgt voor een huilbui. Check dus even hoe de omgeving van je baby eruit ziet. Als er teveel (felle) kleuren, geluiden, geuren en andere dingen aan de hand zijn, kan je baby zich maar moeilijk ontspannen.

8. Je baby huilt gewoon omdat het kan

Baby’s will be baby’s. Huilen hoort nu eenmaal bij het takenpakket van een baby. Soms zit er dus niks anders op dan je eraan overgeven. Blijft je baby regelmatig huilen zonder aanwijsbare reden? Is de luier schoon, honger gestild, de temperatuur perfect en heb je alle aandacht van de wereld gegeven? Dan kan het op den duur handig zijn om een dokter in te schakelen. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar als er een andere (medische) oorzaak waardoor je baby huilt, kan je arts de juiste diagnose stellen.

Psst.. Houd dit in gedachten als je baby niet stopt met huilen..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Brit+Co

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je baby huilt (én tips om het te stoppen)
Sluiten