Gebarentaal met je (goedhorende) baby oefenen heeft deze 7 voordelen

Wanneer je baby nog te jong is om te kunnen praten, is gebarentaal een mooie manier om te communiceren met je kleine. Je weet zo niet alleen precies wat hij tegen je wil zeggen, maar er zijn nog tal andere voordelen!

Baby gebarentaal

Babygebarentaal, wat zijn we blij dat het bestaat! Het is natuurlijk geen vervanging voor basisgebaren (zoals de armen omhoog om opgetild te worden), maar het is een fijne manier om te communiceren en erachter te komen hoe de sociale ontwikkeling van je baby ervoor staat. Daarnaast is het ook een unieke manier om contact te maken met je kind.

Wanneer begin je met gebarentaal?

Maar wanneer is het perfecte moment om hier mee te beginnen? Laura Berg is oprichter van My Smart Hands, een babygebarentaalprogramma. Zij vertelt aan Today’s Parent dat de ideale leeftijd om te beginnen met babygebarentaal is wanneer je baby tussen de vier en acht maanden is. ‘Kies een paar algemene tekens om mee te beginnen, maar stop niet om mondeling met ze te praten omdat elk woord belangrijk is voor hun ontwikkeling’.

De 7 voordelen

Naast de bijzondere band die je met je kindje creëert, zijn er nog 7 belangrijke voordelen:

1. Een betere band

Personen die elkaar goed begrijpen, hebben vaak een betere band. Door gebarentaal toe te passen in het leven van jou en je baby zul je zien dat er een bijzondere band tussen jullie ontstaat. Door deze stap te zetten kun je sneller misverstanden uit de weg gaan.

2. Minder driftbuien bij je baby

Dr Joseph Garcia, die het ‘Sign With Your Baby’-systeem heeft opgericht, vertelt ABC News dat het brein van een baby volledig in staat is om gebaren te leren. Hoe meer gebaren ze leren, hoe meer het de driftbuien van de baby kan verminderen. Ze hoeven minder gefrustreerd te raken omdat ze kunnen ‘vertellen’ wat ze willen. Wat natuurlijk ook bij de moeders frustratie wegneemt.

LEES OOK: Oogcontact maken met je baby is belangrijk en dít is waarom

3. Een hoger IQ

Deze studie toont aan dat baby’s die gebarentaal beoefenen een hoger IQ hebben. De gebaren in combinatie met taal zou helpen bij het ontwikkelen van een uitgebreid vocabulaire. De kinderen leren eerder én beter lezen, wat ze zal helpen om goed te presteren op school.

4. Een betere taalontwikkeling

Dr Garrett vertelt aan ABC News, ‘het is de bedoeling dat je het woord opnoemt terwijl je het gebaart. Wat we hebben ondervonden is dat kinderen eerder zullen beginnen te spreken wanneer je zowel het gebaar als het woord combineert. Zodra de baby door heeft hoe hij kan communiceren is het een Domino-effect dat overgaat in andere ontwikkelingsgebieden zoals taal, communicatie, oogcontact en sociale vaardigheden.’

5. Spelenderwijs leren

Er zijn veel manieren om je baby nieuwe dingen te leren, onthoud hierbij wel: geduld is een schone zaak. Maak het zelf leuk door het te zien als een spelletje. Uiteindelijk wil je je baby iets leren, maar ook genieten van het proces.

6. Beter gevoel van eigenwaarde

Psycholoog Gwyneth Doherty-Sneddon legt uit dat kinderen die in staat zijn om hun behoeften te communiceren, zich goed zullen voelen over zichzelf. Dit draagt bij aan een positieve vorm van zelfvertrouwen en zelfrespect.

7. Je begrijpt elkaar op tijd

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk genieten van je baby, en wanneer is dit moment nou beter wanneer jullie aan elkaars wensen kunnen voldoen. Een goede communicatie is de basis voor alle relaties, dus ook heel goed om daar meteen met je kind aan te werken.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Gebarentaal met je (goedhorende) baby oefenen heeft deze 7 voordelen
Sluiten