De baby 26 nov 2018 Maaike Kooijman

Van wijzen tot gooien: zo werk je met je baby aan zijn fijne motoriek

Hand-oogcoördinatie is ontzettend belangrijk voor een heleboel dingen, maar helaas worden we niet geboren met ons vermogen om te wijzen of balletjes te gooien. Zoals voor bijna alles geldt: oefening baart kunst! En met die oefening kun je al vroeg beginnen. Zo werk je met je baby aan zijn fijne motoriek.

Je baby zal al vanaf het begin zelf proberen aan zijn fijne motoriek te werken, door bijvoorbeeld veel met zijn handjes te spelen. Een vuist maken, openen, een vuist maken, openen… Dat helpt natuurlijk wel, maar het draait om meer dan alleen de vaardigheid om de handen te gebruiken.

Om iets te kunnen vastpakken, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je baby het object goed ziet en weet op welke afstand het is. Als baby’s ongeveer drie maanden oud zijn, hebben ze dat vermogen goed ontwikkeld. Dat is dan ook het moment dat fijne motoriek een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

LEES OOK: Tips om het babyzwemmen net wat makkelijker te maken

Spelenderwijs leren

De beste manier om de hand-oogcoördinatie van je kleintje goed te ontwikkelen, is door ‘m lekker veel te laten spelen. Koop bijvoorbeeld een maxi-cosi met van die bewegende speeltjes eraan, die niet alleen een leuk geluid maken, maar ook nog eens de ogen prikkelen. Als je baby vier maanden oud is, zal hij zo’n speeltje kunnen pakken. Rond de zes maanden kan ‘ie speelgoed ook in zijn mond stoppen – dan is het opletten geblazen.

Zelf leren eten

Dat je baby speelgoed naar z’n mondje kan brengen, betekent echter dat ‘ie dat ook met eten kan doen – en da’s dan wel weer positief. Als je kleintje tussen de 8 en 12 maanden is, kun je hem dan ook kleine stukjes eten geven, bijvoorbeeld stukjes brood, en kijken of ‘ie zin heeft dat zelf op te eten.

Op een gegeven moment kun je ze ook leren met een lepel te eten en uit een beker te drinken. Dat wordt in het begin misschien een gigantische troep, maar dan heb je ook wat.

LEES OOK: DIY: Zelf houten speelgoed maken

Spelen met verschillende texturen

Als je dreumes 18 maanden is, zal zijn fijne motoriek al vrij ver ontwikkeld zijn en kun je ‘m ook met moeilijkere dingen laten spelen. Denk aan kleurpotloden, babyboekjes met bladzijden of nepinstrumenten. Denk ook aan de verschillende texturen: vingerverf zullen ze bijvoorbeeld leuk vinden, net als klei.

Fijne motoriek: stop nooit met leren

In feite blijft je fijne motoriek zich altijd ontwikkelen: kinderen leren bijvoorbeeld om zichzelf aan te kleden en misschien ook wel een bepaalde sport. En hoe meer we oefenen – ook als volwassenen – hoe beter we zijn in tekenen, een instrument bespelen en noem zo maar op. Daarom herhalen we het nog maar een keer: oefening baart kunst.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Fatherly

Reageer op artikel:
Van wijzen tot gooien: zo werk je met je baby aan zijn fijne motoriek
Sluiten