De baby 21 dec 2018 Melissa Eissens

Een paar tips om de eerste feestdagen met je baby smooth te laten verlopen

De feestdagen staan weer voor de deur! Onze baby’s genieten van het gezelschap van de hele familie en de lekkere hapjes. Toch zijn er een paar dingen waar we rekening mee moeten houden.

Ohja allergieën!

Het kan al lastig genoeg zijn om als ouder erachter te komen waar je kind precies allergisch voor is en wat allemaal wel of niet gegeten mag worden. Vrienden en familie willen dat ook nog wel eens vergeten. Ze proberen je baby allerlei lekkernijen te voeren en onthoud: ze doen dit natuurlijk niet om jouw kind een allergische reactie te bezorgen, maar puur uit liefdadigheid.

Het is daarom een goed idee om vrienden en familie goed te informeren over de allergieën van je baby. Om helemaal te voorkomen dat je kind toch dat ene koekje in handen krijgt dat hij niet mag, verzamel dan de lievelingshapjes van je baby en neem deze zelf mee vanuit huis.

‘Liever niet, oma’

We kennen allemaal wel die lieve opa of oma, tante of oom die ontzettend veel van knuffelen houdt. Het liefste de hele dag door, met jouw kind. Maar als jouw kind dat liever niet wilt, en dat ook aangeeft dan is dat helemaal oké. Dit is juist iets wat je zou aanmoedigen.

Kinderen zouden zelf mogen kiezen op welke manier ze genegenheid geven aan anderen. Houden ze (nog) niet van knuffelen? Misschien werkt een handdruk of een high-five wel. Laat ze doen waar ze zich prettig bij voelen en forceer ze niet. Ze zullen zelf wel aangeven wanneer ze klaar zijn om die lieve opa of tante een knuffel te geven.

LEES OOK: Met deze 8 producten houd je je baby lekker warm deze winter

‘Hand voor je mond!’

Het is koud buiten en dat betekend dat we sneller last krijgen van verkoudheid. Dit geldt ook voor je kind. Het immuunsysteem van een baby is nog in ontwikkeling en is dus sneller vatbaar voor allerlei ziektes. Wees dus voorzichtig met familieleden die ziek zijn of pas ziek zijn geweest. Heb je liever dat mensen eerst even hun handen wassen voordat ze jouw kind aanraken dan kun je dit gerust zeggen. En vooral als er iemand niest of hoest in het bijzijn van jouw baby: hand voor de mond!

Oudere kinderen

Oudere kinderen begrijpen soms nog niet helemaal dat baby’s of kleine kinderen niet dezelfde dingen als zijzelf kunnen doen. Vertel ze daarom dat ze voorzichtig om moeten gaan met de kleintjes. Zodra ze weten dat duwen en trekken voor onnodige ongelukjes zorgt zullen ze hier ongetwijfeld rekening mee houden. Nodig de kinderen uit om naast jou en de baby te komen zitten en geef ze voorbeelden van hoe ze met de baby om kunnen gaan. Zeker weten dat ze dit leuk en leerzaam vinden!

Grotemensentaal

Shit zeggen we niet meer, maar sjips is de nieuwe uitdrukking! Soms moeten we andere volwassenen er aan herinneren dat sommig taalgebruik alleen geschikt is voor ‘de grote mensen tafel’. Wat wel en niet gezegd mag worden verschilt natuurlijk per ouder. Maar als jij een bepaald standpunt hebt over wat niet in het bijzijn van jouw kinderen mag worden gezegd, communiceer dit dan het liefst van te voren met de aanwezigen. Zo voorkom je dat er toch per ongeluk een lelijk woord in de oren van jouw kind belandt”.

LEES OOK: Is je baby geboren op een vrijdag? Dit zegt het over hem!

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een paar tips om de eerste feestdagen met je baby smooth te laten verlopen
Sluiten