Geef je baby eieren, daar worden ze slim van (zegt onderzoek)

Dat eieren boordevol gezonde eiwitten zitten wisten we al. Maar wist je ook al dat je gerust je baby eieren kunt geven? Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat eieren een positieve boost geven aan de hersenen van baby’s.

Je hoort wel eens om je heen dat het beter is om te wachten met eieren tot je kind 1 jaar oud is, vanwege mogelijke allergische reacties. Maar dit nieuwe onderzoek van Washington University in St. Louis, bewijst het tegendeel.

Je baby eieren voorschotelen

Een eitje, gekookt, gebakken, gepocheerd, voor ieder wat wils. Het eiwit is een cholesterol-vrije bron van dierlijk eiwit en de dooier is een geconcentreerde voedingsbron van choline. Choline is een essentiële vitamine (B) die belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Het helpt het geheugen te verbeteren, is goed voor hart- en vaatgezondheid, vetverbranding, levergezondheid en het algehele energieniveau. En bovenal vinden veel kinderen eitjes lekker.

Onderzoek

Nu heeft het onderzoek van Washington University aangetoond dat eieren niet alleen gezond zijn voor zwangere vrouwen, maar ook voor baby’s. Het onderzochte panel bestond uit kinderen tussen de zes en negen maanden oud. Elke dag kregen ze een ei. Het onderzoek maakte gebruik van een groep van 163 baby’s uit Ecuador. De ene groep kreeg iedere dag één ei gedurende zes maanden (de interventie groep), de andere groep kreeg geen eieren (de controlegroep).

Resultaten

Het bloed van de baby’s werd getest op choline niveau, DHA (een Omega 3-vetzuur) en andere vitale voedingstoffen. Na zes maanden werd het bloed van de baby’s opnieuw getest en was er een merkbaar verschil. Na zes maanden had de interventie groep een aanzienlijk hogere concentratie van choline, DHA en andere voedingstoffen in het bloed. Dit allemaal zonder allergische reacties.

‘De bevindingen ondersteunen onze hypothese dat vroegtijdige invoering van eieren het cholineniveau en andere stoffen in het metabolisme traject aanzienlijk verbeteren.’, aldud een onderzoeker in het American Journal of Clinical Nutrition.

Dooier goed voor zwangere vrouwen en foetus

Veel mensen weten overigens niet dat de dooier van een ei extra gezond is voor moeder en kind en verwijderen hem zelfs bij het bereiden van het eitje. Niet alleen het bovengenoemde onderzoek maar ook ander onderzoek toont aan dat zwangere vrouwen die choline binnenkrijgen daarmee de hersenontwikkeling van hun foetus ondersteunen. Ook blijken eieren een positief effect te hebben op de groeiontwikkeling van kleine kinderen, zegt ander onderzoek.

Eigen keuze of je je baby eieren voorschotelt

Iedere ouder moet natuurlijk helemaal zelf weten wanneer hij zijn kind eieren wil gaan geven. Maar deze onderzoeken laten in ieder geval zien dat een eitje bij zes maanden oud geen kwaad kan. Fysieke groei en ontwikkeling van de hersenenen is waar baby’s van kunnen profiteren. En daarnaast zijn veel kinderen ook ontzettend dol op eieren!

Het voedingscentrum adviseert ouders om (kleine) kinderen maximaal drie eieren per week te geven.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Geef je baby eieren, daar worden ze slim van (zegt onderzoek)
Sluiten