Het eerste woordje van je baby: zo leert ‘ie het en dit kun je zelf doen

Soraya Vogelaar 17 mrt 2017 De baby

Wordt het mama, papa of boe? De aanloop naar je baby’s eerste woordje is best spannend. Door samen te oefenen, kun je het proces een klein beetje sturen. Kom maar door met ‘mama’ als eerste woordje!

Voordat het zover is, is je baby al bezig met (lichaams)taal. Bij de geboorte communiceert je baby al meteen door geluid te maken. Huilen komt je vast bekend voor ;). Bij twee maanden oud gaat je baby verbanden leggen. Hoe jij reageert wanneer hij of zij gaat huilen bijvoorbeeld. Vanaf zes tot acht maanden oud herhalen ze de klanken die ze horen door te brabbelen. En dat klinkt vaak als mamamammmama of dadadada.

LEES OOK: 24 hilarische foto’s die het leven met een baby perfect weergeven

Het eerste woordje

Baby’s spreken meestal rond hun eerste verjaardag hun eerste woordje uit. Vanaf 16 maanden oud worden er al wat meer woordjes gesproken. Meisjes zijn hierbij trouwens net iets sneller, jongetjes zeggen gemiddeld twee maanden later pas hun eerste woordje.

Het lijkt er dus op dat je weinig invloed hebt op welke woorden je baby zegt. Maar er zijn ook een paar dingen die je kunt doen om de eerste woordjes te stimuleren.

Hoe kun je dit stimuleren?

Als je je baby een beetje op weg wilt helpen met de eerste woordjes, kun je de volgende dingen proberen.

1. Noem van alle voorwerpen de naam

Noem bijvoorbeeld de naam wanneer je het oppakt. ‘Kijk, een bril.’

2. Begin alvast met voorlezen

Je baby begrijpt natuurlijk nog niet waar het verhaal over gaat. Maar dat maakt in dit geval niets uit, gelukkig! Door jouw intonatie en focus op de tekst en plaatjes, pikt hij of zij wel het gevoel op.

3. Leg op een speelse manier veel nadruk op makkelijke woorden

Streng woordjes leren is ook niet alles, maak er een leuk spelletje van. Speel bijvoorbeeld ‘klop, klop wie is daar?’ of kiekeboe.

LEES OOK: Zo speelt je baby van geboorte tot de eerste verjaardag

4. Doe een dierengeluid na

Boe, moe, meeh. Dierengeluiden zijn heel simpel omdat het vaak simpele klanken zijn. Deze doet je baby dan ook makkelijk na. De dierengeluiden kan je natuurlijk ook laten horen tijdens het voorlezen, twee vliegen in één klap.

5. Ga in gesprek

Brabbel gewoon even terug wanneer je baby dit doet. Toegegeven, het is misschien even wennen. Door op elkaar te reageren, ontwikkelt je baby een gevoel voor ritme tijdens een gesprek. Ben je wat meer van de echte woorden? Dit is net zo effectief.

6. Geef ‘m de tijd

Wanneer je baby iets probeert te zeggen of aan te geven. Vul niet meteen aan wanneer je baby nog aan opzoek is naar de juiste klanken of woorden. Door het niet meteen te corrigeren leert je baby zelf onderzoeken naar de juiste klanken en woorden.

Elke baby is natuurlijk anders. De één praat sneller dan de ander. Je vastpinnen op een bepaalde leeftijd om woordjes te spreken is dus niet nodig. Wanneer je baby iets later begint met een eerste woordje, hoeft dit nog niks te zeggen over hoe de spraak zich later ontwikkelt.

Wordt je baby ‘s nachts vaak wakker? De ‘Pick up, put down’ slaapmethode is het proberen waard.

Parenting.com24baby

Reageer op artikel:
Het eerste woordje van je baby: zo leert ‘ie het en dit kun je zelf doen
Sluiten