Column: 10 typische baby clichés die heus niet altijd waar zijn

Het krijgen van een baby brengt onzekerheden met zich mee. Maar een paar dingen zijn zeker, zo wordt je verteld. Columniste Marijn vertelt over die bekende baby clichés die bij haar juist niet waar bleken te zijn.

1. Je herkent het huiltje van je baby

Eh, nee. Ik vind nog steeds zijn ‘Ik heb honger’-, ‘Ik heb een poepbroek’- en ‘Ik heb krampjes’-huil exact hetzelfde klinken.

2. Na 6 weken kun je weer gaan sporten

Kan. Hoeft niet. Keizersnede? Vergeet het maar. Lange persweeën gehad en daarna dus last van urineverlies? Dan is springen en huppelen in de sportschool nog niet echt fijn. Elke zwangerschap, elke bevalling, elk lichaam en dus elk herstel is anders.

3. Een van de meest hardnekkige baby clichés: het eerste jaar kun je je slaap wel vergeten

Nee, hoor! Die van ons sliep na 5 weken door. (Voor de duidelijkheid, ‘doorslapen’ betekent bij iedereen wat anders. Voor complete transparantie: bij ons was dat van 23:00 uur tot 6:00 uur.) Maar ik ken helaas ook andere verhalen. Dus dit is gewoon een kwestie van geluk hebben.

LEES OOK: De tics die je baby het eerste jaar heeft en waar hij echt vanaf komt 

4. Er komen momenten dat je met je handen in het haar staat.

Vervelende krampjes, poep tot in de oksels en vermoeidheid? Sure! Maar echt niet weten wat je moet doen of waar je het moet zoeken van vermoeidheid/gevoel van incompetentie/verliezen van geduld? Neuh, niet gehad. Typisch een van de baby clichés.

5. Je baby voor het eerst in je armen houden, is het mooiste moment van je leven

Ik hoop het niet, want ik weet er niks meer van. Het kan zijn dat er te veel gebeurt en dat je te veel medicatie in je systeem hebt om je dat moment te herinneren.

6. Je hebt geen tijd meer voor jezelf

Dat ligt er helemaal aan. Makkelijke baby die prima slaapt in een campingbedje bij vrienden in de logeerkamer? Laat die gezellige avondjes vol eten, wijn en spelletjes maar komen! En wat dacht je van al die uurtjes dat je kindje overdacht slaapt? Ik heb nog nooit zoveel tijd gehad voor hobby’s. Het ochtendslaapje slaap ik soms mee, het tweede slaapje is voor de naaimachine/Netflix/lezen. Stofzuigen kan prima als zoonlief met zijn blokken speelt.

7. De poep van je eigen baby stinkt niet

Hahaha! End of story. Volgende..?

LEES OOK: In New York krijgen mannentoiletten nu ook verschoonruimtes voor baby’s

8. De tijd gaat veel te snel

Klopt. Over het algemeen wel. Maar er zijn ook momenten dat je niet kan wachten tot hij ‘eindelijk’ gaat kruipen, tot manamannmana toch echt een keer een volmondig ‘mama’ wordt of tot dat ene tandje doorkomt dat al een paar weken zit te vervelen.

9. Jouw baby is de mooiste van allemaal

Dat kan niet, want dat is de mijne al. Next! Moehaha. Nee hoor, ik vond de mijne pas na een paar weken de knapste baby ever. Want poeh, wat zijn er een hoop ‘bijzondere’ exemplaren bij. En zouden die ouders dan echt denken dat zelfs die baby de mooiste is van allemaal..? Vast wel. Ik hoop het maar. Maar in het begin vond ik hem vooral een dik, kaal en scheel laafje met flaporen. Maar gelukkig is hij als supermodelbaby opgedroogd.

10. Je voelt je onzeker als jonge ouder

Hoe rot ik me ook voelde na de bevalling en hoe slecht ik ook in mijn vel zat, over een ding ben ik altijd zeker geweest: ik zorg supergoed voor mijn kleine aapje! Ik sta niet elke minuut van de dag met het zoveelste pedagogisch verantwoorde en zintuigen prikkelende speelgoed klaar. Dat vind ik ook echt niet nodig. Maar mijn aapje krijgt alle liefde van de wereld en heeft heel veel lol in zijn jonge leventje.

Dit zei mijn partner na de bevalling waardoor ik niet meer onzeker was over mijn lijf

Reageer op artikel:
Column: 10 typische baby clichés die heus niet altijd waar zijn
Sluiten