De baby 30 nov 2018 Melissa Eissens

Je baby laten boeren na het voeden: waarom en hoe?

Het is belangrijk dat een baby na de borstvoeding of na een fles een boertje laat na het drinken. Maar hoe pak je dit aan en wat als dit niet lukt?

Waarom moet een baby boeren?

Hele jonge baby’s moeten nog leren drinken. Ze leren ademhalen, zuigen en slikken, en dat allemaal tegelijk. Hierdoor kunnen ze nog lucht meehappen in dit leerproces. Verder kan ook bij borstvoeding het dieet van de moeder zorgen voor meer gasvorming in de maag van de baby. Bij kunstvoeding kan het mengen van de voeding met water zorgen voor luchtbelletjes.

Waarom is het belangrijk?

Het is voor baby’s belangrijk om te boeren na hun voeding, omdat het gas zich anders in de maag verzameld. Hier kan je baby last van krijgen waardoor hij gaat huilen of niet in slaap kan komen. Het niet laten van een boertje kan ook voor krampjes zorgen of voor een vol gevoel waardoor hij niet meer wil drinken.

Wanneer moet een baby boeren?

Na een voeding kun je je baby laten boeren, maar dit kan ook tussendoor. Doe dit vooral als je het idee hebt dat je baby erg snel drinkt en daardoor vele lucht naar binnen krijgt. Als je baby na weinig drinken al snel vol zit, kans dat er na het boeren weer ruimte vrij is gekomen. Ook als je baby vaak spuugt na de voeding is het goed om hem te laten boeren. Maar ook als de baby na de voeding onrustig is of blijft huilen is het van belang om je baby te laten boeren.

LEES OOK: Is je baby geboren op een maandag? Dit zegt het over hem!

Hoe je dit doet:

1. Houd je baby rechtop tegen je aan, met zijn hoofdje over of tegen je schouder. Ondersteun je baby onder zijn billetjes en klop of wrijf hem zachtjes op zijn rug, van beneden naar boven. Je kunt ook nog zachtjes op de billen kloppen, daar kan je kind van ontspannen. Of probeer rustig op en neer te ‘bouncen’. Door op en neer te bewegen en kniebuigingen te maken, kan er wel eens een boertje loskomen.

2. Ga zitten met je baby op schoot. Zorgt dat hij op je ene arm leunt, en met je andere arm klop je zachtjes op het ruggetje van beneden naar boven. In deze houding zit de baby iets voorovergebogen.

3. Houd je baby onder zijn oksels vast en til hem op. Laat hem even zweven in de lucht, en wieg hem dan voorzichtig heen en weer. Laat je kind merken dat hij dit geen fijne houding vindt, probeer het dan op ene andere manier.

Mijn baby wil niet boeren

Alle baby’s zijn anders. De ene laat makkelijker een boertje dan de andere. Wanneer het binnen een half uur niet lukt om met bovenstaande manieren je baby een boertje te laten doen. Probeer dan om je baby even op zijn buik te leggen. Doe dit niet te snel na het voeden want dan kan al het melk er weer uitkomen. Wanneer je baby zijn hoofdje omhoog probeert te krijgen, hebben de luchtbelletjes zich waarschijnlijk verzameld tot een grote bel, die makkelijker omhoog kan komen. Blijf er altijd bij wanneer je baby op zijn buikje ligt.

Tips bij het boeren

1. Plaats een doekje over je schouder voor het geval er wat melk mee komt tijdens het boeren

2. Til na de voeding je baby rustig op, als je te wild beweegt gaat hij eerder spugen. Zet hem altijd eerst even rechtop, zo kan de voeding wat zakken.

3. Bij kunstvoeding kun je beter roeren dan het flesje schudden. Roeren zorgt voor minder luchtbellen in de voeding.

LEES OOK: Dit moet je weten over het autostoeltje van je baby

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby laten boeren na het voeden: waarom en hoe?
Sluiten