De baby 11 okt 2018 Maaike Kooijman

Maakt je baby bizarre geluidjes? Grote kans dat ‘ie een goede lezer wordt

Baby’s in tekenfilms en strips maken altijd ongeveer hetzelfde geluidje: ‘dada’. Maar als je een klein kindje hebt, weet je heus wel dat die geluiden een stuk, nou ja, vreemder zijn, van ‘ghek’ tot ‘prrtt’ en ‘gnuuh’. En wat blijkt: hoe complexer de geluidjes van je baby, hoe beter je kindje later wordt in lezen, volgens onderzoekers van de New Florida State University.

Kinderen beginnen ongeveer twee maanden na hun geboorte met het produceren van klinker-geluiden, en nog zo’n vier maanden later komen daar ook andere geluidjes bij. Het duurt echter nog tot ongeveer hun eerste verjaardag tot ze echt woordjes gaan uitspreken. Wat betekent dat je maandenlang gewoon naar dat schattige gebrabbel mag luisteren.

LEES OOK: Waarom je vaker aan je baby zou moeten voorlezen

Als je echter probeert te begrijpen wat ze bedoelen, loop je tegen nogal wat problemen aan. Sterker nog, soms bedoelen ze niet eens iets, maar willen ze gewoon even testen hoe hun stem werkt. Maar zelfs door dat praten terwijl ze niets bedoelen, worden kinderen beter in taal. Daar hebben ze profijt van als ze een paar jaar later beginnen met lezen, in groep 2 of 3.

Complexere geluidjes = betere lezers

De onderzoekers volgden kinderen in Amerika en Engeland, vanaf een leeftijd van 9 maanden tot ze 30 maanden oud waren. In die tijd namen ze alle babygeluiden op. Toen de kinderen 6 jaar oud waren, deden ze weer een test. Daarin moesten ze verschillende letters herkennen en identificeren, een indicatie van hoeveel (of weinig) moeite ze hebben met leren lezen. Toen bleek dus dat ze beter waren in het herkennen van letters als hun gebrabbel complexer was geweest.

Hoewel de uitkomsten niet helemáál betrouwbaar zijn omdat er relatief weinig baby’s zijn gevolgd, is er dus best een kans dat we in het vervolg al op jongere leeftijd kunnen testen of kinderen problemen krijgen met taal. Als dat inderdaad zo is, kunnen zij bijvoorbeeld meer begeleiding krijgen.

Maar tot die tijd kun jij nog even genieten van het gebrabbel van je dreumes. Dah-prrt!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Maakt je baby bizarre geluidjes? Grote kans dat ‘ie een goede lezer wordt
Sluiten