De baby 24 nov 2017 Sterre Touw

Onderzoek: je baby van zes maanden begrijpt je nu al beter dan je denkt

Baby’s begrijpen je een stuk beter dan je zelf misschien denkt. Voor ons kan het soms een raadsel zijn wat baby’s proberen te zeggen, gezien ze alleen met huilen kunnen communiceren. Opmerkelijk genoeg blijkt uit onderzoek dat ze ons en de dingen die we tegen ze zeggen wél begrijpen.

6 maanden

De taal ontwikkelt zich bij baby’s onbewust snel, blijkt uit een onderzoek van Duke University. Kinderen van zes tot negen maanden oud hebben al een flinke basis aan woordkennis. Het gaat dan vooral om woorden die te maken hebben met woordgroepen zoals eten of lichaamsdelen. Daarnaast zijn ze super slim in het verbanden leggen tussen woorden.

LEES OOK: Waarom het niet erg is dat je ‘anders’ tegen je baby praat dan tegen een volwassene

Onderzoek

Hoe hebben ze dit nou onderzocht? Een aantal baby’s zijn samen met hun ouders in een kamer gezet met een computerscherm en een paar andere afleidende dingen. De baby’s kregen steeds twee afbeeldingen te zien die bij elkaar hoorden, zoals een voet en een hand. Vervolgens kregen ze er twee te zien die niet bij elkaar hoorden, zoals een voet en een pak melk. De onderzoeker (die de afbeeldingen niet kon zien) noemde telkens één van de afbeeldingen hardop en volgde met een apparaat de ogen van de baby. En wat bleek: de baby’s keken langer naar de afbeelding die werd genoemd als de twee afbeeldingen geen verband hielden met elkaar, dan wanneer de afbeeldingen wel een verband hadden.

Geen betekenis

De slimmeriken weten dus niet zoals volwassenen de betekenis van het woord, maar ze herkennen de woorden wel als bijvoorbeeld een lichaamsdeel of een dierensoort. In het volgende filmpje kun je zien hoe de ogen van een baby reageerde op een van de hardop genoemde woorden.

Verband

Ook werden de baby’s thuis onderzocht. Het bleek dat als ouders het met elkaar over bepaalde voorwerpen hadden, de baby daar connectie tussen kon leggen. Onderzoeker Bergelson vertelt in het rapport dat als een ouder zegt: “hier is mijn favoriete pen”, terwijl de baby een pen vasthoudt, dan legt de baby daar verband tussen. Als een ouder daarentegen zegt: “morgen gaan we de leeuwen in de dierentuin bekijken”, is het voor de baby moeilijker om te begrijpen wat leeuw betekent.  Blijf dus vooral tegen je baby praten over de voorwerpen die hij op dat moment ziet of aanraakt. Dat bevordert de taalontwikkeling razendsnel!

LEES OOK: Wedden dat je deze 10 dingen niet weet over je baby?

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

DukeToday

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: je baby van zes maanden begrijpt je nu al beter dan je denkt
Sluiten