De baby 24 aug 2018 Marleen Staal

“Baba boe” maar lekker door! Babypraat is goed voor je baby

Gooi dat hoge stemmetje dat je opzet nog maar een octaafje hoger, babypraat blijkt hartstikke goed te zijn voor je baby. Gelukkig maar, want bij het zien van die schattige toetjes en Bambi-oogjes kun je ook niet anders. Toch?

Babypraat

Nu kun je al die babypraat opvoedtechnisch gezien eindelijk verantwoorden. Uit onderzoek van The University of Edingburgh blijkt namelijk dat hoe meer baby’s worden blootgesteld aan ‘babytalk’ , des te sneller ze de taal waarin wordt gepraat oppakken zodra ze zelf  beginnen te praten.

Volgens dit onderzoek leren baby’s mogelijk praten tijdens het eten

Een gezellig onderonsje tijdens het ‘happie happie’ doen of voor het ‘slapie’ gaan, is dus hartstikke goed voor de ontwikkeling van je baby. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door peuters tegen wie veel babypraat was gebruikt te vergelijken met peuters die dat niet kregen. Wat bleek, de ‘babypraat’-peuters gebruikte woorden die sterk leken op de de babypraat die ze hadden gehoord en daarmee waren ze verder ontwikkeld dan de andere peuters.

Ouders opgelet: terug praten tegen je brabbelende baby is ontzettend leerzaam

Makkelijk aan te leren

“Verkleinwoorden en herhalingen die vaak worden gebruikt in babytaal, bevorderen de vroege ontwikkelingsfase van hun woordenschat”, legt onderzoeker Mitsuhiko Ota uit. Deze woorden zijn makkelijk op te pakken voor baby’s en te verwerken in hun hersenen. Herhaaldelijk dezelfde geluiden horen helpt de baby’s vervolgens deze te gebruiken in hun eigen spraak en woorden te herkennen. Een belangrijke stap voor peuters om zelfstandig te leren praten.

Dus vanaf nu weet je dat bij elke boe en bah, je eigenlijk jouw kindje helpt om uiteindelijk sneller te leren praten.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
“Baba boe” maar lekker door! Babypraat is goed voor je baby
Sluiten