Zwanger 19 feb 2018 Soraya Vogelaar

Baarkruk bevalling: alles wat je wilt weten over bevallen met een baarkruk

Tegenwoordig is liggend bevallen de normaalste zaak van de wereld. Maar eeuwenlang was bevallen terwijl je rechtop zat de norm. Denk je erover na om zittend te bevallen? Dan is een baarkruk bevalling misschien wat voor jou.

Wat is een baarkruk?

Een baarkruk was ooit een houten stoel met een gat in het midden. Tegenwoordig is het een krukje van hout, opblaasbaar materiaal of kunststof. Aan de voorkant en in het midden van het krukje zit een opening. Tijdens de bevalling zit je op de kruk en zit de verloskundige voor je. De verloskundige houdt met een spiegeltje op de grond de bevalling in de gaten en pakt je baby bij de geboorte.

Zitten op een baarkruk

Wanneer het tijd is om te persen, kun je op de kruk gaan zitten. Door de volgende houding wordt je bekkenuitgang ongeveer 30 procent groter: je steunt licht naar achteren. Je benen zijn wijd en gebogen en je voeten zet je plat op de grond. Je kunt ook iets onder je hielen leggen voor extra ondersteuning. Als je partner achter je gaat zitten, kan hij zijn benen tegen je oksels en romp aandrukken. Hierdoor kun je veel kracht zetten.

LEES OOK: Van ruggenprik tot waterinjecties: alles wat je wilt weten over pijnbestrijding tijdens de bevalling

Voordelen baarkruk bevalling

1. De zwaartekracht helpt je een handje

Doordat je in een verticale houding zit, wordt de bevalling wat makkelijker want de zwaartekracht werkt met je mee wanneer je perst.

2. De druk in de baarmoeder is groter

Als je rechtop zit is de druk op de baarmoeder groter. Hierdoor hoef je minder te persen dan bij een liggende bevalling.

3. Je partner is dichterbij je

Je partner heeft nu de kans om achter je te zitten, met zijn hoofd naast de jouwe. Hij kan je als het ware omhelzen.

4. Flexibel

Je kunt de kruk ook onder de douche of in bad gebruiken.

5. Minder kans op ingrijpen

De kans op een knip (episiotomie) is kleiner. Ook de kans op interventies is kleiner. Denk bijvoorbeeld aan een vacuümpomp of verloskundigentang.

6. Minder pijn

Veel vrouwen hebben minder last van pijn bij een baarkruk bevalling.

LEES OOK: Mentale steun nodig bij de bevalling? Kies dan voor een doula

Nadelen baarkruk bevalling

1. Van positie veranderen

Je gaat meestal pas op de baarkruk zitten als het tijd is om te persen. Als dit laatste deel van de bevalling plots heel snel gaat, kan het vervelend zijn om nog op de kruk te gaan zitten.

2. Grotere kans op een tweedegraads ruptuur

In het geval dat je tijdens het persen inscheurt, is de kans op een tweedegraads ruptuur iets groter als je op een baarkruk zit. Bij een tweedegraads ruptuur zijn de huid en onderliggende spieren ingescheurd.

3. Je hebt minder comfort

Tussen de persweeën door kun je niet fijn achterover liggen. Op die zachte bedkussens kun je dus niet terugvallen. Maar wel in de warme armen van je partner als ‘ie achter je zit. 😉

Bevallen met een baarkruk

Wil jij graag een baarkruk bevalling proberen? Overleg dit dan met je verloskundige wanneer je het geboorteplan samen bespreekt. De meeste verloskundigen hebben baarkruk bij zich als ze een bevalling begeleiden. Soms is het echter niet mogelijk om op deze manier te bevallen. Als er bijvoorbeeld complicaties zijn of als je pijnbestrijding gebruikt. Op dat moment kan het zijn dat je toch moet liggen.

Ga je voor een ziekenhuisbevalling? Ook daar is er vaak een baarkruk aanwezig. Ook tijdens de bevalling kun je hier altijd naar vragen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Baarkruk bevalling: alles wat je wilt weten over bevallen met een baarkruk
Sluiten