Zwanger 18 okt 2018 Marleen Staal

Esmée Noëlle verloor haar baan tijdens haar zwangerschap

Een ongelukkig toeval. Esmée Noëlle hoorde dat haar contract niet werd verlengd, nét toen ze op het punt stond haar baas te vertellen dat ze zwanger was. Als je een paar maanden geleden dit had gezegd, had ze je niet geloofd. “Dit was de enige optie zonder risico voor ze.

Zwangerschap

Ontslagen worden tijdens je zwangerschap is vaak het laatste waar je je zorgen over maakt. Je bent al druk genoeg met lekker nestelen en hoe je die zwangerschapskwaaltjes trotseert. Dan wil je je geen zorgen hoeven maken over een doorgaans stabiele zekerheid zoals je werk en inkomen.

In het geval van Esmée werd dit toch de realiteit. ‘Their loss’ vond haar vriend en ook Esmée besloot dat ze nu niet met een dekentje op de bank zou gaan liggen kniezen.

Geen verrassing

Helemaal als een verrassing kwam de beslissing van haar werkgever niet. “De afgelopen twintig maanden heb ik keihard gewerkt. Mijn contract liep af, dus “ontslagen” ben ik niet, maar het was even schrikken. Ze hadden het niet door laten schemeren van tevoren, maar ik kan me als ondernemer goed het risico indenken. Ik denk dat het iedereen bekend is dat negentig procent van de tijdschriften het moeilijk heeft. Dan is het voor een uitgeverij een groot risico om – zeker goedbetaalde – krachten een vast contract te bieden.”

Het was in het geval van Esmée dus puur toeval, daar wil ze ook graag vanuit gaan. “De week waarin ik het gesprek had, was ik precies twaalf weken zwanger. Zo’n beetje het moment dat mensen meestal aan hun werkgever vertellen zwanger te zijn. Dus wat de uitkomst van het gesprek ook zou zijn: ik zou mijn zwangerschap bekend maken…’

Natuurlijk vloeiden er ook even wat tranen, maar begrip voor haar werkgevers keuze heeft ze wel. “Werkloos worden is sowieso niet fijn, zeker niet als je een kindje in je buik hebt en er iedere maand toch echt hypotheek af wordt geschreven. En als je hoofdredacteur van een tijdschrift bent, is dat je kindje. Daar doe je echt bijna alles voor. Maar het was geen zwaar gesprek verder, ik kon daarna met een lach op mijn gezicht mijn eigen nieuws vertellen.”

Een positief gesprek

Mijn werkgever heeft het keurig aangepakt, dat heb ik ook direct gezegd. Er werd mij op het hart gedrukt dat het niet lag aan mijn functioneren en dat is enorm prettig. Daardoor kon ik het snel accepteren.” Een half uur later was Esmée zelfs weer bezig met het haar werk, het versturen van de cover naar de licentiehouder in Amerika. “Hun keuze was gewoon de enige optie zonder risico voor ze. Als ze me daar al maanden van tevoren van op de hoogte hadden gebracht, had ik daar ook niet lekker meer gezeten. Ik ben blij met de manier waarop ze het aan hebben gepakt: een positief gesprek aan het einde van de werkdag, waarna ik het zelf mijn team kon vertellen.”

Haar zwangerschap en het niet verlengen van haar contract, staan volgens haar dan ook echt los van elkaar. Maar als dat niet zo was, dan had ze het zeker aangevochten. “Er zijn helaas nog veel werkgevers die discrimineren. Ook ik ben niet blind van een goede behandeling uitgegaan, daarin moet je zakelijk blijven.” Wat dat betreft moeten zwangere vrouwen goed weten wat hun rechten zijn, vindt ze. “Wat veel vrouwen bijvoorbeeld ook niet weten, is dat je werkgever je niet mag vragen om vakantie-uren op te nemen om naar de verloskundige te gaan.”

‘Het is maar werk’

Dat neemt niet weg dat Esmée wel zo haar zorgen heeft, ondanks dat zij en haar baas goed uit elkaar zijn gegaan. “Om een uitkering te ontvangen, heb ik sollicitatieplicht. Doordat er zo veel gediscrimineerd wordt, zie ik dat bijna als nutteloos met een dikke buik. Stel dat ik ergens aangenomen word, dan volgt er een inwerkperiode en iedereen weet dat het eerste begin heel vermoeiend is. Laat staan als je ook een kind in je buik aan het maken bent.” Maar bang voor een zwart gat is ze zeker niet. “Mijn bedrijf heb ik al meer dan zeven jaar naast mijn fulltime job, dus ik kan in ieder geval eventjes door.”

Dan weet je weer even waar het leven écht om draait. Het is maar werk.

 

Ontslag tijdens je zwangerschap: mag het en wat kan je er tegen doen?

Heftig verlies

Volgens Esmée heeft het ook geen zin om zich kapot te stressen. “Eigenlijk maken dit soort dingen mij altijd sterker. Ik ben daarnaast ook een zweefteef: een positieve houding -niet alleen naar buiten toe, maar vooral ook vanbinnen-, helpt je zo veel verder. Ik merk nu al dat ik door mijn instelling als een magneet de juiste mensen en opdrachten aantrek. En dat ik nu meer tijd heb om van mijn zwangerschap te genieten, zie ik maar als een cadeautje.”

“De juiste timing om zwanger te worden is er naar mijn inziens nooit. We maakten net een heftig verlies van ons babyneefje mee toen ik een positieve test in handen had. Dat vind ik veel erger dan mijn baan verliezen. Dan weet je weer even waar het leven écht om draait. Het is maar werk.” Niet dat Esmée dat overigens niet serieus nam. “Na het gesprek met mijn werkgever heb ik tot het laatste uur keurig werk afgeleverd en wie weet kan ik daar volgend jaar wel freelance wat klussen doen.” Goede hoop voor de toekomst dus.

Daarover gesproken staat er voor Esmée en haar vriend genoeg moois te wachten.”We hebben gewoon onze babymoon naar Kaapstad geboekt. En we proberen te kijken naar de voordelen. Ik heb nu meer tijd om de babykamer te schilderen. En mocht ik de beslissing maken na mijn verlof volledig te gaan freelancen, dan betekent dat ook dat ik mijn eigen uren kan indelen en dat ons zoontje niet direct na tien weken naar de opvang hoeft.”

En dat er soms minder uitgegeven kan worden? “Dat nemen we voor lief. We hebben een design ledikant en commode via Marktplaats op de kop getikt, ik denk niet dat ons zoontje daar ooit iets van zal merken.”

Positieve kanten

“Ik krijg nu de kans om mijn leven weer even van een afstand te bekijken. Ik heb zo’n bak ervaring opgedaan, daar ben ik dankbaar voor en dat neemt niemand mij meer af. Soms moet er een deur dicht, om nieuwe deuren te openen. Ik geniet van het getrappel in mijn buik en ik ben vrij om die nieuwe deuren eens rustig te gaan bekijken. Ik drink veel thee met collega-freelancers, potentiële opdrachtgevers en ook vriendinnen en ik sport nog zo’n twee keer per week. Dat leg ik allemaal vast in mijn vlogs. Daarnaast moet ik soms foto’s maken voor een betaalde Instagram-campagne. En als een echte huisvrouw probeer ik soms met het avondeten klaar te zitten voor mijn vriend.” 

En de toekomst? “Als er een baan voorbij komt die me op het lijf geschreven is, dan ga ik daarvoor. Zo niet, dan zie ik het best gebeuren dat ik volledig als freelancer aan de gang ga, met daarnaast mijn inkomsten uit mijn eigen social kanalen. En ik heb stiekem een plan voor een online cursus of e-book.”

Wat Esmée met haar positieve instelling nog wil meegeven aan andere zwangere vrouwen die ineens thuis zijn komen te zitten? “In Nederland is het goed geregeld, dus zoek al je rechten uit. Ik heb wel vier afdelingen van het UWV aan de lijn gehad om mijn situatie helemaal helder te krijgen. Blijf positief, niet alleen fijner voor jou en je kindje, maar voor werkgevers is een juiste instelling ook heel belangrijk. Recruiters voelen dat. Geloof in jezelf en doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor het kindje in je buik.’

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Esmée Noëlle verloor haar baan tijdens haar zwangerschap
Sluiten