De baby 18 jul 2018 Marleen Staal

Autovakantie met een baby: zo pak je dat aan

Come on baby drive my car! Wil je op vakantie met je baby, maar het ook low budget houden? Pak de auto en rijd richting de zon. Een autovakantie met je baby klinkt spannend, maar hoeft het niet te zijn. Bereid je goed voor en je bent al aardig op weg (snap je ‘m?). En we gaan nog niet naar huis!

Nog lange niet, nog lange niet. Want de tassen moeten nog worden ingepakt en de bestemming nog bepaald! Die keuzes laten we over aan jou, maar verder komen wij to the rescue met deze handige tips en tricks. De ANWB is er niks bij, zo ga je pas goed voorbereid op vakantie.

LEES OOK: Autovakantie carhack: nooit meer een voorover vallend hoofdje in het autostoeltje

Ken je grenzen

We beginnen bij het begin: waar gaat de reis naar toe? Houd – voor je gaat fantaseren van Italiaanse stranden en Spaanse tapas – wel rekening met het feit dat je veel zal moeten stoppen. Al is het om borstvoeding te geven, de beentjes (die van jezelf en de baby) te strekken, een luier te verschonen en om het lange zitten te onderbreken.

Dus bewaar die roadtrip naar de Costa del Sol voor over een paar jaar en zoek het nu wat dichterbij huis. Zuid-Duitsland, Noord-Frankrijk of bijvoorbeeld Luxemburg. Deze plekken kunnen net zo mooi zij als een veertien uur-durende reis naar het zuiden. Verzacht het leed dat je niet zo ver kunt door jezelf te verwennen met hotelletjes met een zwembad zodat je alsnog het ultieme vakantiegevoel ervaart.

Plan het rijden

Een autovakantie is ontzettend mooi. De rit alleen al kan genieten met een hoofdletter G zijn. Het uitzicht, pit stops bij buitenlandse wegrestaurants en je kan gaan en staan waar je wilt. Pas je rij-schema heel slim aan op het slaapritme van je kleine zodat je zoveel mogelijk ongestoord kan door buffelen.

Rijd als je baby slaapt en stop als hij of zij wakker is. Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend weg en zorg dat je bij de bestemming bent zo rond de lunch. Of rijd ‘s nachts.

LEES OOK: De ultieme gids voor erop uitgaan met een baby van 6+ maanden

Neem de juiste essentials mee

Investeer (of leen) handige essentials. Zoals een draagbaar verschoonmatje, extra schone flesjes, een handkolf zodat je in de auto kan kolven en een aparte luiertas speciaal voor in de auto. Dit laatste scheelt je al helemaal een enorme gesleep in en uit de kofferbak als de nood hoog is.

Zorg dat alles wat je vaak tijdens de rit moet gebruiken binnen handbereik ligt. Dat scheelt zoeken. Dat gezegd hebbende, brengt ons bij de volgende tip.

Denk ‘handig’

Zorg dat de belangrijkste dingen niet in de kofferbak zitten. Een extra setje kleren (of twee of drie) voor poepongelukjes, een reservespeen en eten en drinken voor jezelf. Ook handig: neem alle snacks en drinken mee in handige portie verpakkingen.

Zoals pakjes drinken, koekjes per twee verpakt en moedermelk dat je al gekolfd had en zo kan geven aan je baby als het nodig is. Borstvoeding in de auto geven is niet altijd handig en als je (nog) niet wilt stoppen is dit een goede oplossing.

En vergeet niet een ‘prullenbakje’ (oftewel: een plastic tasje) mee te nemen voor alle etensresten en eentje voor de poepluiers en billendoekjes. Aan het einde van de rit hoef je alleen het tasje weg te gooien en schoon is de auto!

LEES OOK: 13 dingen die je moét weten voordat je met een baby op vakantie gaat

Inpakken en wegwezen

Verdeel het inpakken van de koffers over de dagen vlak voordat je gaat. Dat scheelt stress op de dag zelf. Je bent dan waarschijnlijk al druk genoeg met het voeden, aankleden en klaarmaken van je baby voor de lange rit.

Bedenk van tevoren de setjes die je meeneemt voor jezelf en de kleine en houd een checklist bij de hand. Vergeet je ook niet een tas of doos met speelgoed voor de baby? Houd ook deze tas daar waar je hem gelijk zien kan om je baby tijdens de lange uurtjes te vermaken.

Wacht alleen even tot de avond ervoor met het inpakken van (houdbaar) eten en drinken en pak de koelbox (als je dat wilt) pas als laatste in.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Autovakantie met een baby: zo pak je dat aan
Sluiten