Dit moet je weten over het autostoeltje van je baby

Sterre Touw 20 nov 2017 Praktisch

Je hebt je vast al helemaal ingelezen over de musthaves die je als moeder nodig hebt voor je baby. Eén van deze musthaves is een geschikt autostoeltje voor je kindje. Je hebt er waarschijnlijk vast al eentje aangeschaft en misschien ben je al met je baby met de auto op pad geweest. Toch zijn er belangrijke dingen die je moet weten over de richtlijnen van deze autostoeltjes. 

Autostoeltje

Als je baby geboren is, is het belangrijk dat je hem/haar veilig kunt vervoeren. Het is soms lastig om te kiezen welk type stoel nou het beste is voor je kleintje. Hier volgt een korte uitleg: Naar achteren gerichte stoelen zijn ontworpen voor kinderen vanaf de geboorte tot de leeftijd van twee jaar. Ze hebben een aangepaste vorm, zodat je uk automatisch in de juiste positie kan zitten. Naar voren gerichte autostoeltjes zijn bedoeld voor kinderen die al te groot of te zwaar zijn voor hun eerste kinderzitje. Converteerbare autostoeltjes zijn twee, drie of soms wel vier stoelen in één, afhankelijk van het model. Die stoeltjes kunnen je honderden euro’s schelen.

LEES OOK: Dit is waarom je je baby altijd goed moet vastzetten in zijn autostoeltje

Controleer allereerst de minimale en maximale hoogte- en gewichtsvereisten bij het kiezen van het autostoeltje. Als het stoeltje naar achter gericht is, betekent dat namelijk dat niet gelijk dat het is ontworpen voor pasgeboren baby’s. Sommige stoeltjes zijn geschikt voor het dragen van baby’s van maar 1,5 kilo en andere stoeltjes hebben een minimumgewicht van 9 kilo of meer. Daarnaast is de vervaldatum erg belangrijk, want de veiligheidsvoorzieningen veranderen continu. Ook verslechteren vaak de plastic en piepschuim onderdelen van de stoel na verloop van tijd. Zorg er dus voor dat die van jou nog een ruime tijd mee kan!

Naar achter gericht is de veiligste optie

We kijken natuurlijk graag naar het lieve gezichtje van onze baby in de achteruitkijkspiegel. Toch is het volgens de American Acadamy of Pediatrics het veiligst om de autostoel naar achteren te richten. Vaak wordt gezegd dat de leeftijd van twee jaar het magische getal is dat aangeeft dat de stoel naar voren mag worden gedraaid. Echter hangt het af van het gewicht van de baby. De gewichtslimieten hoef je echt niet allemaal in je hoofd te stampen, want ze staan duidelijk op het etiket. Dat scheelt weer!

LEES OOK: Dit is waarom je je baby niet mét zijn winterjas aan in het autostoeltje moet zetten

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten over het autostoeltje van je baby
Sluiten