Zwanger 26 jun 2018 Susan Dalstra

Audioloog: zwanger? Ga deze zomer niet naar een festival

Dat roken en drinken bijzonder onverstandig is om te doen als je in verwachting bent, is natuurlijk geen nieuws. Nu blijkt echter dat je als zwangere ook beter weg kan blijven van festivals. 

Dat zegt althans audioloog Bart Vinck van de universiteit van Gent. Hij waarschuwt vrouwen dat de buikwand amper geluid tegenhoudt. ‘Terwijl de oren al na drie, vier maanden zwangerschap ontwikkeld zijn. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt zo’n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken.’

LEES OOK: 21 dingen die iedere vrouw die in de zomer zwanger is herkent

Bloeddruk

Het aantal decibel is niet het enige probleem; bij veel lawaai schiet ook de bloeddruk, hartslag en adrenaline omhoog en dat is niet goed als je zwanger bent. Vrouwen die in een omgeving werken waar het lawaai de 85 decibel overstijgt, kunnen een baby met gehoorproblemen krijgen. ‘Kind en Gezin screent het gehoor van pasgeborenen en we zitten met vrij veel baby’s met gehoorproblemen, wellicht door overmatige blootstelling aan lawaai tijdens de zwangerschap’, aldus Vinck.

Ritmes en toonhoogtes

Eerder deze week schreven we ook al dat baby’s al in de baarmoeder veel meekrijgen van de buitenwereld. In het laatste trimester kunnen baby’s geluid verwerken. Natuurlijk begrijpen ze geen gesprekken, maar ze herkennen wel ritmes en toonhoogtes. Onderzoekers van de universiteit van Helsinki lieten zwangere vrouwen een geluidsopname met het zelfverzonnen woord ‘tatata’ horen. Tegen de tijd dat de baby’s geboren werden, hadden ze dat woordje al 25.000 keer gehoord. En wat bleek: pasgeboren baby’s herkenden het woord en alle variaties die in het geluidsfragment te horen waren.

Des te meer reden dus om daar rekening mee te houden mocht je zwanger zijn en deze zomer nog wat festivals op de planning hebben staan.

Tijdens de bevalling kan muziek je er juist doorheen slepen. Dit is volgens de wetenschap de beste bevallings-playlist (en Black Sabbath staat er niet tussen).

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

HLN

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Audioloog: zwanger? Ga deze zomer niet naar een festival
Sluiten