De papa 24 mrt 2017 Soraya Vogelaar

Mannen opgelet! Met deze app kun je je sperma testen op vruchtbaarheid

Goed nieuws voor stellen die zwanger willen worden. Mannen kunnen binnenkort hun sperma testen op vruchtbaarheid. Thuis. Met de smartphone. Wel zo fijn als je geen zin hebt om meteen het ziekenhuis in te gaan.

Zonder tussenkomst van artsen of bezoekje aan het ziekenhuis kun je nu – hopelijk op korte termijn – simpel met je mobiel aan de gang. De app en sperma-analysator zijn ontworpen door een aantal artsen van het Massachusetts General Hospital. De ontwikkelaars willen met de app de drempel om een vruchtbaarheidstest te doen, verlagen. ‘We wilden het testen van de vruchtbaarheid van mannen net zo makkelijk en betrouwbaar maken als thuis een zwangerschapstest doen.’ vertelt dokter Hadi Shaifee tegen CNN.

Hoe werkt het?

Bij de app hoort een sperma-analysator. Dit is een apparaatje zo groot als een telefoonhoesje met een gleufje erin. Testers stoppen een plaatje met het spermamonster door het gleufje. De camera van je mobiel werkt vervolgens als een lens die het monster registreert. De app meet aan de hand hiervan hoeveel zaadcellen er in het spermamonster aanwezig zijn.

Getest

De vruchtbaarheidsapp is tot nu toe op 350 mannen getest. Volgens de onderzoekers gaf de app in 98 procent van de gevallen de juiste uitslag.

Het is nog niet bekend wanneer de app en analysator op de markt komen. Maar we houden het in de gaten en laten het weten als ‘ie in de app stores staat.

Wil je weten hoe je je vruchtbaarheid kunt maximaliseren? De do’s en dont’s voor papa’s to be op een rijtje.

CNN

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mannen opgelet! Met deze app kun je je sperma testen op vruchtbaarheid
Sluiten