Antidepressiva slikken tijdens de zwangerschap is minder schadelijk dan gedacht

Twintig procent van de zwangere vrouwen heeft te maken met een vorm van depressie. Het slikken van antidepressiva kan helpen, maar tijdens de zwangerschap zou dit onverantwoord zijn. Amerikaans onderzoek beweert iets anders.

Uit onderzoek blijkt dat antidepressiva slikken tijdens de zwangerschap minder schadelijk is dan gedacht. Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteit van Indiana, de Harvard T.H. Chan School en het Karolinska Instituut in Zweden. Zij publiceerden hun onderzoek in ‘The Journal of the American Medical Association’.

Een van de beweringen tot nu toe, was altijd dat het slikken van antidepressiva de kans op hyperactiviteit of een autistische stoornis bij de baby zou vergroten. De kans dat dit gebeurt valt volgens deze onderzoekers mee. Daarnaast wordt volgens hen de groei van de foetus ook niet belemmerd. Ondanks deze positieve berichten is er wel een keerzijde aan het slikken van de medicijnen. Zo hebben vrouwen die antidepressiva slikken wel meer kans (1,3 keer meer) op een premature baby.

LEES OOK: Onderzoek: dit kan stress tijdens de zwangerschap met je baby doen

Meest betrouwbaar

Volgens onderzoeker Brian D’Onofrio is deze studie een van de grootste ooit. En daarmee ook een van de meest betrouwbare. Er werden 1,5 miljoen kinderen onderzocht, dit zijn alle levend geboren kinderen in Zweden tussen 1996 en 2012. De medische dossiers van de moeders en de kinderen werden geanalyseerd. Ook keken ze naar kinderen met broertjes of zusjes waarbij de moeder tijdens de ene zwangerschap wel antidepressiva slikte en tijdens een volgende zwangerschap niet.

Genetische invloeden

Wat bleek? In de gevallen dat een kindje een grotere kans had op autisme, ADHD of een groeiachterstand lag dit niet per se aan de antidepressiva die de moeder slikte. Het kwam dan doordat het risico door genetische factoren of invloeden van buitenaf groter was. De uitkomsten van het onderzoek onder Zweedse kinderen ligt in dezelfde lijn als ander onderzoek uit 2015. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat medicijnen tegen psychische aandoeningen met het bestanddeel SSRI tijdens de zwangerschap, het risico op vroeggeboorte en een keizersnede zelfs iets kleiner maakt.

Advies van je huisarts

Disclaimer: deze uitkomsten betekenen natuurlijk niet dat je nu helemaal gerust antidepressiva kunt gaan slikken tijdens de zwangerschap. Dokter D’Onofrio raadt zwangere vrouwen die antidepressiva willen slikken aan om goed contact te houden met hun huisarts. Zeker als vrouwen zwanger willen worden of zwanger raken tijdens het slikken van antidepressiva.

Jama Network

Reageer op artikel:
Antidepressiva slikken tijdens de zwangerschap is minder schadelijk dan gedacht
Sluiten