Opvallend! Voor deze dieren is jouw baby nu al bang

Met wijdopengesperde ogen staar je naar de hoek van je slaapkamer. Het is een spin. En hij is groot. GROOT. Minstens een tarantula. Nou ja vooruit, hoogstens een hooiwagen dan. En hoewel je best wéét dat er niets aan de hand is, bibber je toch een beetje als je ‘m met een wc-papiertje van de muur plukt. Guess what? Die angst is niet aangeleerd, maar zit in je. En je baby? Die heeft er net zo hard last van. 

Dat de angst voor spinnen en slangen blijkt dus niet aangeleerd, maar zit in onze natuur. Dat blijk uit onderzoek dat gepubliceerd is op Frontiers in Psychology. Deze angst kan zich ontwikkelen tot een fobie, waarbij je flink belemmert kan worden in je dagelijkse leven. De meeste mensen hebben daar gelukkig niet zoveel last van. Hoewel wij 1% tot 5% van de bevolking eigenlijk nog best veel vinden.

Angst voor spinnen en slangen

Maar hoe hebben ze nou uitgevogeld dat deze angst voor spinnen en slangen niet aangeleerd is? Daarvoor lieten ze plaatjes van spinnen en slangen zien aan baby’s van zo’n 6 maanden. Daarnaast lieten ze plaatjes zien van een bloem en een vis, in dezelfde kleuren en grootte. Bij de plaatjes van de spin en de slang vergrootte de pupillen van de baby zich significant meer dan bij de plaatjes van de vis en de bloem.

LEES OOK: Actrice uit The Big Bang Theory schrijft hoe het is om weer zwanger te zijn na een miskraam

‘In dit geval is een verandering van de grootte van de pupillen een belangrijk signaal voor de activatie van het deel in het brein dat verantwoordelijk is voor stress. En blijkbaar hebben zelfs de jongste baby’s last van stress als ze in aanraking komen met deze dieren’, aldus Stefanie Hoehl, hoofdonderzoeker van de studie en neurowetenschapper bij de Universiteit van Vienna.

Evolutionair restant

Nu hoef je in de gemiddelde stad in Nederland natuurlijk totaal niet bang te zijn voor spinnen. Laat staan slangen. De enige plek waar de meeste Nederlanders een giftige slang of spin tegengekomen zijn is de dierentuin. En dit geldt voor een groot deel van de geciviliseerde wereld. Daarom denken de onderzoekers dat de angst voor deze dieren een evolutionair restant is. Net als bij apen zorgen verbindingen in ons brein ervoor dat we spinnen en slangen snel kunnen herkennen en er snel op kunnen reageren.

Beer is niet eng

Interessant genoeg hebben ze bij dezelfde test de baby’s ook plaatjes van andere potentieel gevaarlijke dieren laten zien, bijvoorbeeld van beren en neushoorns. Maar hier werd niet met een stressreactie op gereageerd. Waarschijnlijk is dit omdat de mens al veel langer in een omgeving geleefd heeft met slangen en spinnen.

Dus zie je een spin boven het babybedje hangen? Haal ‘m dan dus toch maar even weg. Wordt je baby blij van. 😉

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Opvallend! Voor deze dieren is jouw baby nu al bang
Sluiten