Zwanger 17 aug 2018 Samantha Lakker

Zo gingen deze moeders om met angst tijdens de zwangerschap

Leven met angst of met een angtsstoornis is niet makkelijk, maar dat betekent niet dat er niet een manier te vinden is om ermee om te gaan. Hoe ga je om met zwangerschapsangst?

Van medicatie tot therapie of simpelweg een dagelijkse wandeling, een productief en gelukkig leven leiden met angst is mogelijk. Zwangerschap kan het echter uitdagender maken en veel vrouwen merken dat hun angst erger wordt wanneer er een klein mensje in hun lichaam groeit.

Geen twee zwangerschappen, of mensen, zijn hetzelfde, maar luisteren naar moeders die hetzelfde hebben meegemaakt kan zeer nuttig zijn.

Dit hielp deze moeders met hun angst

Sandra, 34

“Ik heb een posttraumatische stressstoornis (PTSS), die ik normaal zelf kan reguleren, maar tijdens de zwangerschap werd het me allemaal teveel. Dit leidde tot een hoop onrust over de ‘what if’s’ die samengaan met zwangerschap. Mijn angst was gerelateerd aan moeder-schuldgevoelens met betrekking tot mijn andere kinderen en daarbij kwam ook nog de normale dagelijkse stress. Ik ben momenteel zwanger en het gaat nu geweldig met de hulp van CBD-olie, meditatie, baden, time-outs om mezelf weer even in balans te brengen en lange discussies met mijn partner. ”

Let wel op: informeer altijd eerst bij je arts over het gebruik van CBD-olie tijdens de zwangerschap. 

Anoniem, 41

“Ik kreeg in 2008 de diagnose ‘angststoornis’ en mijn man en ik besloten om te investeren in cognitieve gedragstherapie – wat destijds erg duur was omdat mijn angst zo hevig was dat ik me zorgen maakte en / of medicijnen een baby pijn konden doen. Cognitieve gedragstherapie was uiteindelijk de beste ervaring en beslissing omdat ik niet alleen paniek vrij was tijdens de zwangerschap en bevalling, maar het heeft mijn angst nog steeds tot op de dag van vandaag uitgeroeid. ”

Nikki, 40

“Ik volgde wekelijkse therapiesessies. En ik ben samen met mijn arts opzoek gegaan naar veilige supplementen voor tijdens de zwangerschap en daarbij maakte ik van wandelingen maken een prioriteit. Ik vond ook veel troost in  gebed en de Bijbel.”

Bretagne, 36

“Ik heb mijn hele zwangerschap aandacht besteed aan het omgaan met stress. Ik had mantra’s om zo vaak te herhalen als ik nodig had en ze hebben veel geholpen! Mijn favoriete mantra was: “Ik zal een gelukkige zwangerschap en een gezonde baby hebben.”

Jaylene, 27

“Ik kreeg van een arts te horen dat het te maken had met mijn schildklier. Ze vonden gelukkig medicatie om me te helpen. Zelfs tijdens de zwangerschap zijn er veilige opties voor jou en je baby.”

Michelle, 39

“Meditatie is de enige tool die ik heb gebruikt en het was mijn redding in nood”

Kasi, 26

“Ik had ernstige angst voorafgaand aan de zwangerschap en rookte cannabis als behandeling. Ik kon hier niet mee doorgaan toen ik zwanger werd, dus probeerde ik gewone medicatie, maar dit hielp niet. Mijn versloskundige heeft mij toen bepaalde angstmedicatie voorgeschreven. Uiteindelijk deed ik aan meditatie en medicatie.”

Voor hulp kan je ook altijd terecht bij de ADF Stichting (Angst, Dwang en Fobie stichting). Op de site vind je veel informatie over verschillende angststoornissen, desymptomen en behandelingsmogelijkheden.

Telefoon: 0343 753009 (kosten tegen lokaal tarief) en alleen bereikbaar van ma t/m vrij van 9.00 tot 13.30 uur.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo gingen deze moeders om met angst tijdens de zwangerschap
Sluiten