Nee, je bent niet de enige: andere ouders weten óók niet wat hun kind moet eten

Wanneer moet ik mijn kind vast voedsel geven? Eet mijn kind wel genoeg groente? Zou ‘ie ergens allergisch voor zijn? O, en vindt hij HET eten wel lekker? Grote kans dat je je dat soort dingen regelmatig afvraagt. Want ondanks dat je bijna alles tegenwoordig kunt opzoeken op internet, blijft het lastig om te weten wat je kind moet eten, wanneer en in welke hoeveelheid.

Dus mocht je denken dat je de enige bent die daarmee struggelt: nope. Sterker nog, uit nieuw onderzoek van de International Food Information Council Foundation blijkt dat bijna de helft van de ouders onzeker is over het (veranderende) eetpatroon van hun baby. Dat onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 1000 ouders met kinderen van minder dan een jaar oud.

Onzeker wat je kind moet eten

Ouders weten vooral niet wat goed, voedzaam eten is voor welke leeftijd. Ze spraken in het onderzoek bijvoorbeeld  hun zorgen uit om vast voedsel aan hun baby te geven: wat moesten ze geven, wanneer, en wat nou als ‘ie zou stikken?

LEES OOK: Wanneer mag je baby eieren? Volgens deze kinderarts kan dit al best vroeg

Ze werden daarnaast gevraagd hoe ze aan hun informatie over eten kwamen. Die kregen ze vooral van de kinderarts, maar ook van bijvoorbeeld hun (schoon)moeder. Dat betekent trouwens niet dat ouders al het goedbedoelde advies opvolgen: soms past het gewoon niet bij hun kind. Je kent bent zelf ongetwijfeld ook weleens beland in situaties dat je kind die ‘lekkere hapjes’ zo op de grond gooit.

Overigens wees het onderzoek ook uit dat veel jonge ouders wel het idee hebben dat ze gezonder eten sinds ze kinderen hebben.

Vast voedsel voor je baby

De ontwikkelingen op eet-gebied verschillen heel erg per baby, dus het is niet zo gek als je niet precies weet waar je aan toe bent. Maar als je baby ongeveer 6 maanden oud is, kan hij laten merken dat hij klaar is voor vast voedsel. Hij kan dan bijvoorbeeld zonder hulp overeind zitten, en heeft buitengewone interesse voor jouw eten.

LEES OOK: Je baby vaste voeding geven: wanneer, hoe en wat?

Hét beste voedsel om mee te beginnen bestaat echter niet. Kies wat het beste is voor jou en je baby en laat niemand die keuze voor jou maken. Want je mag je dan zorgen maken, maar je bent een beter moeder dan je denkt – óók als je dreumes die stamppot zo in je gezicht spuugt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nee, je bent niet de enige: andere ouders weten óók niet wat hun kind moet eten
Sluiten