Zwanger 16 dec 2018 Susan Dalstra

Zwangerschapsmassage: dit is alles wat je moet weten

Een massage nemen klinkt als een luxe die je jezelf af en toe gunt, maar een zwangerschapsmassage is meer dan dat. Het verlicht zwangerschapskwaaltjes en helpt je ontspannen – iets wat meer dan welkom is als je in verwachting bent. 

Zwangerschapsmassage is de allesomvattende term voor iedere massage wanneer je zwanger bent. Zo’n massage duurt meestal een uur. Sommige masseurs hebben een aparte behandeltafel voor zwangeren, maar er zijn ook praktijken waarbij je met een speciaal kussen op je zij wordt gelegd. Dat is vooral prettig in het laatste stadium van je zwangerschap en op je zij liggen simpelweg de comfortabelste positie is.

Waarom een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage wordt in verband gebracht met verschillende voordelen. Dit zijn er een paar volgens de University of Miami School of Medicine:

  • Verminderde angstgevoelens;
  • Minder last van rug en benen;
  • Verbeterde nachtrust;
  • Verminderd niveau van het stresshormoon noradrenaline.

In een ander onderzoek onder zwangere vrouwen die depressief waren, ontdekten wetenschappers de volgende voordelen van zwangerschapsmassage:

  • Een toegenomen hoeveelheid van het ‘gelukshormoon’ serotonine en dopamine;
  • Een verminderde hoeveelheid van het hormoon cortisol – een indicator van stress;
  • Een algeheel verbeterd humeur.

LEES OOK: Waarom mannen hun zwangere vrouwen JUIST onweerstaanbaar vinden!

Immuunsysteem
Verder blijkt uit veel onderzoeken dat een massage over het algemeen veel positieve bijkomstigheden heeft. Het verlicht pijn en geeft het immuunsysteem een oppepper. Masseren zou het aantal witte bloedcellen verhogen en je zo beschermen tegen vreemde indringers – en dat is extra fijn als je in verwachting bent.

Verschillende studies vonden een link tussen massages en deltagolven. Dit zijn hersengolven die zijn verbonden aan een diepe slaap. Dat verklaart meteen waarom je tijdens of na een massage kan slapen als een roos.

Oxytocine
Nog een bijkomend voordeel: een zwangerschapsmassage kan de melkproductie op gang helpen. Tijdens de bevalling en bij het geven van borstvoeding komt er veel oxytocine vrij. Aanrakingen zoals massages en knuffelen zorgen ervoor dat er oxytocine vrijkomt. Dat kan het verschil maken tussen een bevalling op natuurlijke wijze op gang brengen of aangelegd worden aan een infuus met nagebootste oxytocine (de inleiding).

Wanneer je tijdens je zwangerschap kampt met rug- en of bekkenpijn, kan een massage verlichting bieden. Tijdens zo’n massage worden de bindweefselstructuren (voorzichtig) losgemaakt, waardoor je soepeler kan bewegen en minder pijn ervaart.

Waar moet je op letten?

In het eerste trimester wordt nog afgeraden om een zwangerschapsmassage te ondergaan. Een simpele ontspanningsmassage kan nog wel, maar een stevige massage (deep tissue) wordt echt afgeraden. Tijdens deze massages komen er namelijk veel afvalstoffen vrij die in de eerste maanden nog schadelijk kunnen zijn voor de baby. Stel de masseur in ieder geval altijd op de hoogte van je zwangerschap. Vanaf het tweede trimester kun je voor een zwangerschapsmassage gaan. In principe kan je doorgaan met zwangerschapsmassages tot het moment dat je moet bevallen.

LEES OOK: Ga je thuis bevallen? Deze 9 dingen kun je doen om je voor te bereiden

Bloedvolume
Een massagetherapeut past tijdens een zwangerschapsmassage z’n technieken aan omdat er veel lichamelijke veranderingen plaatsvinden bij een zwangere vrouw – en dan hebben we het niet alleen over dat groeiende buikje. Het bloedvolume neemt bijvoorbeeld toe met 50% en de bloedtoevoer naar de benen wordt langzamer. De antistollingsmiddelen in het bloed nemen toe om bloedingen tijdens de bevalling te voorkomen.

Door de verandering van die bloedcirculatie neemt het risico op bloedpropjes in de onderbenen toe. Een masseur zal bij een zwangere vrouw daarom nooit sterke druk uitoefenen op haar benen. Daarnaast wordt bij alle beenmassages richting het hart gemasseerd.

Wanneer moet je een zwangerschapsmassage vermijden?

Omdat de onderzoeken rondom risico’s bij een zwangerschapsmassage nog beperkt is, adviseren artsen voorzichtig te zijn. Het kan nooit kwaad om voor de zekerheid bij de huisarts te checken of het oké is. Vooral als je:

  • Veel last hebt van (ochtend)misselijkheid en overgeven;
  • Je een verhoogd risico loopt op een miskraam;
  • Je een risicovolle zwangerschap hebt.

Heb je vrij baan gekregen? Boek dan als een wiedeweerga zo’n massage, want als je baby er eenmaal is kan het nog wel even duren voor je weer een momentje voor jezelf hebt…

Dit zijn nog 14 dingen die je jezelf eigenlijk moet gunnen voordat je gaat bevallen.

Beeld: Pinterest.

WebMDPrenatal

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zwangerschapsmassage: dit is alles wat je moet weten
Sluiten