De baby 30 mrt 2018 Sterre Touw

Dit is de beste leeftijd om je baby in zijn eigen bedje te laten slapen

Als je je pasgeboren baby eindelijk in je armen kunt hebben, wil je hem het liefst nooit meer loslaten. Vooral ‘s nachts vinden veel nieuwbakken ouders het fijn om hun wiegje vlak naast hun bed te hebben staan. Toch breekt er een leeftijd aan waarop baby’s naar hun eigen bedje kunnen om alleen te slapen. 

Omdat veel ouders bang zijn voor wiegendood houden ze hun kindje graag de eerste zes tot twaalf maanden op hun eigen kamer. Zo kunnen ze hun kindje toch nog in de gaten houden. Toch ligt de leeftijd dat je uk echt wel naar zijn eigen bedje kan veel lager dan je misschien denkt.

LEES OOK: Dit is waarom je baby buiten laten slapen goed is voor zijn gezondheid

Alleen slapen

Volgens een onderzoek van Ian Paul, kindergeneeskundige ligt die leeftijd (al) op de 4 maanden. Hij en zijn onderzoeksteam analyseerden de gegevens van 230 deelnemende families, waarvan de helft van de moeders werd aangemoedigd om de wieg na vier maanden naar de andere kamer te verplaatsen. En wat bleek: de kindjes die hun eigen kamer sliepen, sliepen gemiddeld langer door! Na vijf maanden alleen slapen, sliepen de kindjes gemiddeld 10,5. Daar tegenover sliepen de baby’s die bij hun ouders in de kamer lagen zo’n 9,75 uur per nacht.

LEES OOK: Column: Waarom wordt mijn baby zo vaak wakker?

Overwinning van je baby

Dat is nogal een grote overwinning voor iedere vader en moeder. Vaak wordt gezegd dat het slim is om je baby tot 1 jaar op de kamer van de ouders te houden, maar dan zal je kindje het erg moeilijk krijgen met het alleen slapen. Dat resulteert in veel huilen en vaak zijn bed uitkomen. Oftewel: je begint aan een tweede slaaptraining. Het gaat er dus om dat je een balans vindt tussen wat goed is voor je baby en op hem te vertrouwen. Dat zorgt voor een goede nachtrust voor zowel jou als voor je kindje.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is de beste leeftijd om je baby in zijn eigen bedje te laten slapen
Sluiten