Onderzoek: zelfs een slok alcohol tijdens de zwangerschap heeft effect op de baby

Wetenschappers van de Binghampton Universiteit hebben opnieuw de effecten van het drinken van alchohol tijdens de zwangerschap onder de loep genomen. Voor het eerst is er ook gekeken naar de effecten van het nuttigen van een klein beetje alcohol tijdens de zwangerschap.

Wat er nieuw is aan dit onderzoek, is dat het zich voor het eerst richt op de effecten van kleine hoeveelheden alcohol. Eerdere onderzoeken waren gericht op het drinken van veel alcohol. Uit het onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt of je maar een slokje neemt. Hoofdonderzoeker Marvin Diaz: ‘Deze onderzoeksresultaten laten zien dat er simpelweg geen enkele hoeveelheid alcohol is, die wel veilig zou zijn om te drinken tijdens de zwangerschap.

Effect van alcohol tijdens de zwangerschap

Om het effect van een kleine hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap te testen, werden zwangere ratten bestudeerd. De ratten werden eenmalig tijdens hun zwangerschap zes uur blootgesteld aan alcohol. Na de geboorte werden hun baby’s vervolgens blootgesteld aan stress-tests en onderzoeken naar angst.

Wat blijkt? Tijdens hun adolescente jaren, waren vooral de mannetjes ratten angstig. In de volwassen fase bleek dat de angstige gevoelens bij de mannetjes ratten waren afgenomen. Diaz: ‘Het meest opmerkelijke en bijzondere aan de onderzoeksresultaten, is het effect die alcohol had op de baby’s van de zwangere ratten. De blijvende effecten kwamen al na zes uur blootstelling aan alcohol.’

LEES OOK: 10x trucs om te verbergen dat je geen alcohol kan drinken omdat je zwanger bent

Meer onderzoek

Diaz en zijn team willen verder onderzoek gaan doen naar de effecten van alcohol op de hersenen. Ze willen gaan kijken wat er precies verandert in de hersenen waardoor er angstige gevoelens ontstaan bij de baby ratten nadat de moeder alcohol drinkt. Een ding is in ieder geval zeker: houd het voor jezelf en je baby zo veilig mogelijk. Drink het liefst geen druppel alcohol tijdens de zwangerschap.

Heftig! Deze echo’s laten zien wat roken tijdens de zwangerschap doet met je baby..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Science Daily

Reageer op artikel:
Onderzoek: zelfs een slok alcohol tijdens de zwangerschap heeft effect op de baby
Sluiten