Alcohol drinken als je borstvoeding geeft? Dat is mogelijk slecht voor je kind, volgens onderzoek

In boeken en films is het misschien wel de meest gebruikte methode om subtiel te onthullen dat iemand zwanger is: het skippen van de wijn of cocktail (gevolgd door minder subtiele gillende kreten van het gezelschap, waardoor je het volume van je romcom drastisch omlaag moet zetten).

Ondanks dat niet iedere vrouw het advies braaf opvolgt, weet iedereen wel dat het niet de bedoeling is om te drinken tijdens je zwangerschap. Maar hoe zit het met alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Als je negen maanden zonder je geliefde wijntje hebt geleefd en dan ook nog eens meerdere keren per nacht op moet staan, snak je ‘s avonds wellicht naar dat drankje. De baby is gezond geboren, dus wat kan er dan misgaan? Nou, nog best wel wat, blijkt uit nieuw Australisch onderzoek.

Alcohol drinken als je borstvoeding geeft

De onderzoekers keken naar data van ruim vijfduizend kinderen, die vanaf 2004 elke twee jaar werden onderzocht tot ze elf jaar waren. Daarbij werd onder andere gekeken naar hun vocabulaire, nonverbale intelligentie en cognitieve processen (leren, onthouden et cetera). De moeders van de kinderen kregen een vragenlijst over hun alcohol- en tabakconsumptie tijdens en vlak na de zwangerschap.

LEES OOK: Deze alcoholvrije drankjes zijn perfect voor als je niet drinkt

Wat bleek? De kinderen van 6 à 7 jaar oud die borstvoeding hadden gekregen van een moeder die wel alcohol dronk, scoorden een minder goed op de cognitieve testjes dan kinderen wiens moeder geen alcohol dronk of die überhaupt geen borstvoeding hadden gekregen.

Twee à drie uur wachten

Beter nieuws: als de kinderen 10 à 11 waren, was het verschil bijna niet meer te merken. Dat komt misschien omdat andere factoren dan een grotere rol gaan spelen, zoals onderwijs.

Dat neemt niet weg dat 6 of 7 jaar een belangrijke leeftijd is voor de ontwikkeling, omdat kinderen op die leeftijd bijvoorbeeld leren lezen en schrijven – best handig als hun brein dan op volle sterkte kan werken. Dus ja, een biertje kan prima, maar wacht dan minstens twee à drie uur tot je weer  borstvoeding geeft, zodat de alcohol deels uit je bloed is. En eh, misschien moet je je toch een beetje inhouden op dat ene festival.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

CNN

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Alcohol drinken als je borstvoeding geeft? Dat is mogelijk slecht voor je kind, volgens onderzoek
Sluiten