De papa 21 apr 2017 Redactie

Aha, dus dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken

Al decennia lang wordt wereldwijd onderzocht hoe moeders met hun baby communiceren. Afwisselend hard en zacht, woorden herhalen en vaak op een hogere toon dan normaal. Gek genoeg was dit nog nauwelijks bij vaders en babytaal onderzocht. Tot nu!

De Amerikaanse taalkundige Mark van Dam, verbonden aan de Washington State University, analyseerde het stemgeluid van vaders. Uit het onderzoek bleek dat moeders hun stem met 40 hertz laten stijgen als ze met hun kind praten. Vaders laten hun stem nooit stijgen. Zij praten op dezelfde toon tegen hun kind als tegen hun partner.

Overdrijven in babytaal

De manier waarop moeders tegen hun kind praten is vooral prettig voor baby’s en jonge kinderen. Niet alleen laten moeders hun stem omhoog gaan, ook overdrijven ze de letters en laten ze de klank soms overdreven stijgen en dalen. Het feit dat de moeder anders praat, onderscheidt haar van alle anderen in een ruimte. Kinderen leren taal op verschillende manieren, en Van Dam gaat ervan uit dat de manier waarop mannen tegen een jong kind praten op een andere manier bijdraagt aan de taalontwikkeling. Vaders lijken op normale toon te praten om de stap naar de buitenwereld op een soepele manier te laten verlopen. Hiermee wennen de kleintjes alvast aan het geluid van onbekenden. Het babygebrabbel wordt mogelijk daarom aan de moeders overgelaten…

LEES OOK: Een baby én tijd voor jezelf. Mission impossible?

Niveau van het kind

Het feit dat de vaders in het onderzoek hun stem niet verhoogden of babypraat gebruikten, betekent niet dat ze hun taal niet aanpasten aan het niveau van het kind. Vaders passen hun zinslengte en woordgebruik automatisch aan, aan de leeftijd van hun kind, zo blijkt.

Regelmaat

Uit een ander onderzoek blijkt dat vaders en moeder verschillen in de communicatie met hun (oudere) kind. Vaders gebruikten minder communicatiemiddelen, waren moeilijker te bereiken en communiceerden vooral korter met hun kinderen dan moeders. De onderzoekers wijzen erop dat regelmatig contact belangrijker voor een fijne communicatie is dan uitgebreid contact.

Het volledige stuk is te lezen op Famme. De schrijver van dit stuk, Manon Sikkel, is journalist, psycholoog, kinderboekenschrijfster en heeft vier kinderen.

Iemand die de fijne kneepjes van babytaal zeker beheerst is Ryan Reynolds. Ryan over het vaderschap op twitter: grappiger wordt het niet

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Aha, dus dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken
Sluiten