Onderzoek: Wachten met afklemmen van navelstreng kan levens redden

Er zijn van die dingen waar je totaal geen weet van hebt, totdat je moeder wordt. Dat er een hele discussie is over het vroeg of laat afklemmen van de navelstreng bijvoorbeeld. Zelf had ik echt geen idee. Maar wat blijkt? Volgens nieuw onderzoek heeft het later afklemmen van de navelstreng grote voordelen, vooral voor premature baby’s. 

Uit eerder onderzoek bleek al dat een vertraging van 30 tot 60 seconden o.a. kon zorgen voor een betere bloedcirculatie en een toename van rode bloedcellen. Hierdoor heeft je baby minder kans op bloedarmoede. Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Sydney, zou slechts 60 seconden wachten met het afklemmen van de navelstreng echter nog een immens voordeel hebben. Het kan serieus levens redden.

Premature baby’s

Voor het onderzoek zijn 3000 baby’s bestudeerd die met max 37 weken geboren werden. Zij kwamen erachter dat 60 seconden wachten het aantal baby’s dat overleed in het ziekenhuis terug gebracht werd met een derde (!).  Volgens de World Health Organization worden er jaarlijks 15 miljoen baby’s prematuur geboren. Er zijn talloze onderzoeken gaande om erachter te komen hoe dit aantal omlaag kan. Dit onderzoek is dus echt baanbrekend. Er is geen medicatie nodig, geen dure apparaten. Slechts even wachten met het afklemmen van de navelstreng is voldoende. Vooral in derdewereldlanden waar verder niet veel medicatie voor handen is, is dit een geweldige ontdekking.

LEES OOK: Onderzoek: wacht zo lang mogelijk met het doorknippen van de navelstreng

Als dit waar is, dan kunnen er met deze simpele methode jaarlijks tussen de 11.000 en 100.000 levens gered worden. Dit claimt hoofdonderzoeker professor David Osborn. In Nederland wordt de navelstreng tot nu toe vaak direct na de geboorte afgeklemd, hoewel er steeds vaker op verzoek van de ouders wordt gewacht totdat de navelstreng is uitgeklopt en de hartslag van de baby niet meer voelbaar is in de streng. Dit vertelde gynaecoloog Anneke Kwee eerder dit jaar aan RTL Nieuws.

Afklemmen navelstreng

“Kinderen die gewoon op tijd zijn geboren worden zo’n 15 seconden na de geboorte ‘afgenaveld'”, zegt Kwee over het zetten van het klemmetje. “Later kan dan de navelstreng worden doorgeknipt, meestal door de vader. Dat is dan vooral een ritueel, omdat de bloedtoevoer uit de placenta dan al stil is komen te liggen”. Of dit onderzoek de werkwijze van Nederlandse gynaecologen en verloskundigen gaat veranderen is nog niet bekend.

Uiteraard is het later afklemmen van de navelstreng niet altijd een optie, mocht er om de een of andere reden direct medische hulp nodig zijn. Maar als de omstandigheden het toelaten, kan slechts 1 minuut veel baby’s een betere kans geven.

Je bent bevallen, en dan? Dit gebeurt er direct na de geboorte van je baby

Vond je dit artikel leuk en wil je meer lezen? Like ons!

ScarymommyRTL Nieuws

Reageer op artikel:
Onderzoek: Wachten met afklemmen van navelstreng kan levens redden
Sluiten