Column 24 jun 2018 Afke Bohle

Afke: “Ik gun iedere vrouw dat ze zich kan laten leiden door haar hart in plaats van haar angst”

Ik heb nog nooit zoiets moois en ontroerends meegemaakt. Al doet bevallen gewoon pijn (ook in bad), mijn badbevalling voelde als een groot cadeau. Lees hier deel twee van mijn column.

Na de bevalling herstelde ik snel, ik hoefde niet gehecht te worden. Dat kwam ook door de ongelooflijke boost die ik had gekregen van deze ervaring. Ik ervoer een enorme liefdevolle kracht in mijzelf waar ik heel trots op was en nog steeds ben.

Eigen regie

Dat heeft te maken gehad met het feit dat ik de regie in handen heb genomen door mijn eigen weg te volgen (en wel een bevalbad te huren bijvoorbeeld) al tijdens de zwangerschap. Ik zou iedere vrouw gunnen te doen wat bij haar past en te kijken of ze zich kan laten leiden door haar hart in plaats van haar angst.

Dit is de eerste bevalling die ik echt samen met het kindje in mijn buik heb gedaan. Bij mijn vorige bevallingen had ik mijn handen vol aan mijzelf en kon ik dat niet. En ik ben zo dankbaar dat ik thuis mocht bevallen.

Veel vertrouwen

Het was fijn om in mijn eigen vertrouwde omgeving met sfeerverlichting en onze geur te zijn. Het heeft mij veel vertrouwen gegeven (in het ziekenhuis voelde ik mij een patiënt die was overgeleverd aan wat de anderen vonden en ik ging gewoon liggen op het bed, op mijn rug, zonder daarover na te denken) en voelde ontspannen en veilig.

Het was ook zo fijn dat onze andere kinderen gewoon thuis waren en er zo snel bij konden zijn (we hadden wel een ‘noodplan’ voor het geval dat). De verloskundige en kraamverzorgende waren er, maar bleven op afstand, zoals ik wilde. Dat zij dit aanvoelden en mij daarin respecteerden vind ik bijzonder en heeft mij ook enorme kracht gegeven en gesteund.

Precies wat ik nodig heb

Ze waren er precies op de momenten dat ik ze nodig had. Tom zag een bevalbad in eerste instantie niet zitten en was bang dat het water bijvoorbeeld heel bloederig zou worden. Dat was niet zo. Op een paar bloedstolsels na was het helder en ook de placenta kon in het bad geboren worden. Na afloop was ook hij blij met de keuze voor het bevalbad.

Hij vond het erg fijn dat hij iets kon doen in plaats van alleen maar te zitten wachten en moeten toekijken. De geboorte van onze dochter in het water heeft hij als prachtig en ontroerend ervaren. Als ik eerder had geweten hoe fijn het is om in een bad te bevallen dan had ik daar ook zeker bij mijn eerste twee bevallingen voor gekozen. Het is niet te vergelijken met een bevalling op het droge en voelt veel natuurlijker.

Deze bevalling heeft iets prachtigs en waardevols aan wie ik ben toegevoegd. Dat kan niemand mij ooit meer afnemen en zal ik voor de rest van mijn leven koesteren.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Afke: “Ik gun iedere vrouw dat ze zich kan laten leiden door haar hart in plaats van haar angst”
Sluiten