De baby 11 jul 2017 Soraya Vogelaar

Onderzoek zegt: moeders zijn vaak afgeleid door hun mobiel tijdens geven van borst- en flesvoeding

De baby aan de borst of aan de fles en nog effe met je ietwat vrije hand de laatste Whatsapp berichten doorlezen. Herkenbaar? Uit onderzoek blijkt dat dit zo gek nog niet is, je bent zeker niet de enige!

Het onderzoek is gepubliceerd in the Journal of Nutrition Education and Behavior. Met het onderzoek wordt de mate van en het type afleiding in kaart gebracht.

Wat blijkt? De helft van de moeders raakten afgeleid tijdens het voeden. De grootste boosdoener van de afleiding is een herkenbare; dit gebeurde in 60% van de gevallen door apparaten als de smartphone en tablet.

Dagboek

De onderzoekers bestudeerden 75 moeders tussen de 18 en 40 jaar en hun baby’s. De moeders hadden tijdens hun zwangerschap geen zwangerschapsdiabetes of complicaties gehad. Alle baby’s waren gezond, niet prematuur geboren en ouder dan zes maanden. Verder waren de baby’s ook nog niet begonnen met het eten van vaste voeding. Ze kregen de opdracht om een dagboek bij te houden van het voedingspatroon bij hun baby. In het dagboek hielden ze bij hoe lang het voeden duurde, of ze borstvoeding of flesvoeding gaven, hoeveel de baby dronk en wat ze nog meer deden terwijl ze aan het voeden waren.

Daarnaast moesten de moeders ook enquêtes invullen. Hiermee kregen de onderzoekers een compleet beeld van het gedrag van de baby, moeders’ betrokkenheid en haar perceptie van het eetgedrag van haar baby.

LEES OOK: 10x dingen die je doet als je als borstvoedende moeder een momentje voor jezelf hebt

De uitkomsten

Uit alle verzamelde informatie, kwamen verschillende afleidingsfactoren naar boven. Hoofdonderzoeker Alison Ventura: ‘In 43 van de voedingsmomenten werd er aangegeven dat er afleiding was. De moeders gaven bij 26 procent van de voedingsmomenten aan dat ze afgeleid werden door technologie en in 17 procent van de gevallen dat ze door iets anders dan technologie werden afgeleid.’ De technologische afleidingen waren onder meer televisie kijken, bezig zijn op de smartphone, tablet, computer of een ander apparaat.

Er werd naast het groepsresultaat ook gekeken naar de bevinden per moeder. Wat blijkt? Ruim 92% van de moeders gaf aan tijdens een of meerdere voedingsmomenten afgeleid te zijn. En 83% gaf aan dat dit tijdens een of meerdere voedingsmomenten kwam door een apparaat. Niet heel gek dus als het niet altijd lukt om die WhatsApp berichtjes en andere verleidingen op je mobiel te negeren tijdens het voeden.

Verder onderzoek

Nu de wetenschappers erachter zijn dat moeders afgeleid raken tijdens het voeden en hoe dat gebeurt, willen ze verder kijken. Ze willen in de toekomst gaan bestuderen of het überhaupt invloed heeft op de kwaliteit van het voeden op de korte termijn. En op het voedingspatroon van de baby op de lange termijn.

Warme zomerdagen kunnen best pittig zijn voor de kleine omdat baby’s lastig afkoelen. Zo voorkom je dat je baby in de zomer oververhit raakt tijdens het borst voeden.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: moeders zijn vaak afgeleid door hun mobiel tijdens geven van borst- en flesvoeding
Sluiten