De baby 16 nov 2017 Daphne de Groot

Afgekolfde melk bewaren en opwarmen: zo doe je dat

De mogelijkheid om te kunnen kolven is echt een zegen, vooral als je wat langer borstvoeding geeft. Maar hoelang kun je de afgekolfde melk bewaren en opwarmen? Famme Baby zocht het uit. 

Hygiëne staat voorop. Zorg dat je voordat je gaat kolven goed je handen wast, en zorg dat de flesjes en het kolfapparaat dat je gebruikt goed schoon zijn. Steriliseren is niet nodig, maar was wel goed af met heet water en zeep of zet ze in de afwasmachine.

Afgekolfde melk bewaren

Op kamertemperatuur kun je je moedermelk 10 uur bewaren. Wil je het langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Doe dit niet in de deur, in verband met temperatuurschommelingen door het open en dichtdoen. In de koelkast blijft je melk tot acht dagen goed. In de vriezer tot wel 12 maanden. Let wel op, voor het kleine vriezertje bovenin je koelkast gelden weer andere regels. Hierin blijft je melk tot zo’n 2 weken goed.

LEES OOK: De fles van je baby steriliseren: wanneer en hoe vaak moet dat?

Haal je je melk uit de koelkast (of vriezer) en ruikt het een beetje gek? Maak je vooral niet druk, dat betekent niet dat het bedorven is. Dat komt alleen door de enzymen die in de melk zitten. Als het bedorven is dan ruik je dat gelijk, dan kunnen er ook brokken in zitten. Het kan voorkomen dat je baby de melk uit de vriezer niet wilt. In dat geval kun je het pasteuriseren. Verhit de melk tot het kookpunt en laat dan snel afkoelen. Blijf er wel bij en roer regelmatig, want het kan snel gaan.

Moedermelk in de vriezer

Uiteraard kun je afgekolfde melk ook invriezen. Handig, als je veel melk produceert. Doe dit wel 24 uur na het kolven. Je kunt hier (goed uitgekookte) kunsttof ijsblokbakjes voor gebruiken, ijsblokzakjes of speciale moedermelkbewaarzakjes. Zo kun je precies de hoeveelheid melk ontdooien die je baby nodig heeft. Ontdooien doe je in de koelkast. Het kan een tijdje duren, dus het is handig om de zakjes de avond van tevoren al uit de koelkast te halen. Ontdooi bevroren melk nooit in de magnetron of in een pan met kokend water. Er kunnen dan hotspots ontstaan waar je baby zich flink aan kan verbranden. Daarnaast kunnen er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Een flessenwarmer of au bain marie is een beter alternatief.

Ook nog een belangrijke tip: gebruik uit de koelkast of vriezer altijd de oudste melk. Dit kun je doen door er stickertjes op te plakken. In de vriezer kun je bevroren melk tot wel 12 maanden gebruiken.

Afgekolfde melk opwarmen

Je kunt de afgekolfde melk het beste opwarmen in een pan met warm water. Denk hierbij aan een temperatuur van 30 tot 35 graden. Dan wordt de melk rustig en gelijkmatig warm. Of gebruik natuurlijk een flessenwarmer. Test na het opwarmen zoals altijd de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Als je baby niet alles opdrinkt, bewaar de afgekolfde melk dan niet en warm het al helemaal niet voor een tweede keer op.

Ook interessant: Onderzoek zegt: moeders zijn vaak afgeleid door hun mobiel tijdens geven van borst- en flesvoeding.

Vond je dit interessant? Deel het op Facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Afgekolfde melk bewaren en opwarmen: zo doe je dat
Sluiten