Zwanger 23 jan 2018 Muriel Oonincx

Wat ik aan elke zwangere vrouw zou willen meegeven

Muriel werd alweer 9 jaar geleden voor de eerste keer moeder. Dat moment: die twee blauwe streepjes, voor de zekerheid nog een keer testen en nog een keertje… Het staat gegrift in haar geheugen. Ook de onzekerheid en stressmomentjes. Komt het allemaal wel goed? Nu blikt zij terug op die tijd, speciaal voor elke kersverse zwangere vrouw die het allemaal nu meemaakt.

‘Vol ongeloof en met een trillende hand staar ik naar de twee streepjes. Ik sta in het toilet van ons eerste koophuis, een schattige helft van een klein boerderijtje. Het is de vierde maand dat we proberen zwanger te worden en stom genoeg was ik mezelf al helemaal gek aan het maken dat het niet ging lukken. Op mijn telefoon staat een fertiliteitsapp die ik stiekem gebruikte: ‘Fertility Friend’. De man mocht er niet achter komen, die zou mij vast overdreven vinden. We waren er alleen zo klaar voor. Net getrouwd, letterlijk een huisje, boompje en nu alleen het beestje nog. Ik was net begonnen met het monitoren van mijn cyclus en las me volledig in op welk moment ik het meest vruchtbaar zou zijn. En nu staar ik daar naar de stick met twee streepjes.’

Dat moment, die blik, onze omhelzing en dansje in de keuken

Het moment dat je voor de eerste keer zwanger wordt is zo intens. Als ik nu mijn ogen dichtdoe, zie ik mezelf weer staan. Ik zie de kleur van de wanden, weet nog dat er kaarsjes op een randje stonden en het gedicht aan de muur over het huwelijk met kinderen kan ik gedachteloos opzeggen. De rest van die dag ben ik bezig geweest met bedenken hoe ik dit nieuws zo leuk mogelijk aan mijn man kon brengen. Het werd zijn lievelingskostje met erbij een ingepakt cadeautje. Dat moment, die blik, onze omhelzing en dansje in de keuken. Het zijn de momenten die ertoe doen.

Onvergetelijke reis

Eigenlijk is deze emotionele rollercoaster in het ouderschap ook de reden dat ik zelf Famme Baby ben begonnen. Om jonge ouders een hart onder de riem te steken. Een vriendin te zijn, een bron van informatie en een plek om samen te ontdekken hoe het is om ouder te worden en te zijn. Het is ook de reden dat Nutricia gestart is met ‘Moments that Matter’. De eerste 1000 dagen, van het begin van de zwangerschap tot en met het tweede jaar van je kind, zijn namelijk cruciaal. Het is niet gek om als (nieuwe) ouder in deze tijd vol met vragen te zitten. Het fijne aan de Kindervoeding Service is dat je met al je vragen terecht kan bij deskundigen. Dus of je nou zit met een vraag over voeding of kleine kwaaltjes van je kindje, de service is altijd te bereiken via verschillende kanalen. Het is mogelijk om een bericht te sturen via de mail, de chatbox, WhatsApp of gewoon even een belletje!

Onzekerheid

Ook ik voelde me onzeker in die begintijd van het zwanger zijn. Had ik wel gezond genoeg geleefd? Hoe lang slikte ik die foliumzuur nu eigenlijk al en wanneer had ik voor het laatst gedronken en heeft dat dan effect op het kleine vruchtje in mijn buik? Hoe lang ben ik dan nu zwanger, want vorige week was de test nog negatief. Al die vragen spookten door mijn hoofd. Je wil die eerste belangrijke 1000 dagen goed starten. En je gaat ook niet meteen vriendinnen en familie bellen, stel dat het misgaat. Of is dat niet erg en is het fijn om eventueel verdriet over een miskraam te delen met je naasten?

De beginperiode is een euforische, spannende, maar ook onzekere periode. Met zoveel afslagen die je kunt nemen. Wat ik geleerd heb door ervaring en wat ik echt wil meegeven aan iedere beginnende moeder of ouder in spé is dit:

1. Het komt goed, echt.
2. Vertrouw op je intuïtie en moedergevoel (dat er meteen is zodra je zwanger wordt).
3. Als het onverhoopt ergens niet goed komt, besef dan dat het niet aan jou ligt. Wees niet te hard voor jezelf.
4. Geniet met volle teugen en klim al voor de geboorte op die roze wolk en laat niets of niemand je daarvan af brengen.
5. Als je het even niet weet, wees niet bang om hulp te vragen. Klop aan bij familie en vrienden, maar pak ook de telefoon en bel een deskundige. Bijvoorbeeld de Nutricia Kindervoeding Service. Voor alle vragen over je eigen voeding tijdens de zwangerschap en die van je kindje kun je bij de voedingskundigen terecht.

Vooral die eerste is een leeg begrip. Het komt goed. Maar het is wel waarheid. Hoe druk je je ook kunt maken, welke stappen je in het nieuwe ouderschap ook moet nemen, je kunt het aan en je gaat door. Welke uitkomst ook. Een voorbeeldje uit mijn eigen ervaring:

We kozen ervoor om een combinatietest en nekplooimeting te laten doen. Ik was 33 en we wilden het graag weten als er onverhoopt iets niet helemaal goed zou zijn. Wat we daarmee zouden doen was een tweede. Uiteindelijk kregen we een telefoontje dat de kans op een afwijking op een van de chromosomen 1 op 64 was. Een zeer grote kans gezien mijn leeftijd. We besloten door te gaan met testen en lieten een vruchtwaterpunctie doen. Gelukkig bleek alles goed te zijn. Je gaat in ieder geval door en elke gebeurtenis en ontwikkeling gaat stap voor stap. De veerkracht van jonge ouders (to be) is zo groot. Het ouderschap verandert je in een split second.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat ik aan elke zwangere vrouw zou willen meegeven
Sluiten