De baby 1 okt 2018 Marleen Staal

Moeder: “Het beste advies dat ik kreeg bij borstvoeding? Het hoeft niet als je niet wilt”

Een hoger IQ, minder risico’s op ziektes, het scheelt geld: er zijn genoeg voordelen te bedenken van het geven van borstvoeding . Maar los van de goede kanten, kan borstvoeding geven ook erg zwaar zijn. Een les die deze moeder graag wil meegeven aan alle moeder die hiermee worstelen: als je niet wilt of het lukt niet, dan hoeft het niet.

Schuldig voelen we ons als moeder immers al genoeg. De druk om de allerbeste moeder voor je kindje te zijn is groot. Als je vervolgens tekort schiet in sommige aspecten van het ouderschap, dan kan dat voelen als falen. Zoals bij het geven van borstvoeding. hoe graag je het ook zou willen.

Niet vanzelfsprekend

“Ik was verkocht”, vertelt Catherine Reynolds Romano in haar verhaal. Toen ze alle plusjes van het geven van borstvoeding tegenover die van flesvoeding zette, was de keuze voor deze moeder snel gemaakt. Gewoon doen. Maar dat ‘gewoon’, bleek in de praktijk lang niet altijd vanzelfsprekend.

Na ook een borstvoedingscursus te hebben gevolgd, dacht Catherine er helemaal klaar voor te zijn, maar vanaf het moment dat haar kindje werd geboren, wilde ze niet aanleggen. De zusters adviseerden het te blijven proberen, maar zonder succes.

“Blijf proberen, bleef het advies”, vertelt Catherine. “Maar ik wilde niet dat mijn kindje leed. Dus voelde ik me nog schuldiger over het feit dat borstvoeding geven niet lukte. Mijn goede bedoelingen resulteerden in een intens schuldgevoel dat het niet werkte. Het voelde alsof ik faalde.”

De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

Breaking point

Catherine dacht dat het borstvoeding geven heel ‘natuurlijk’ zou zijn en niet zo veel moeite zou kosten. Dus dacht ze dat ze faalde in haar eerste rol als moeder: haar kindje voeden. Zelfs na een lactatiedeskundige te hebben opgezocht en een combinatie van allerlei oplossingen te hebben geprobeerd, moest Catherine haar kindje uiteindelijk elke dag bijvoeden met flesvoeding.

“Ik spendeerde 18 uur per dag aan kolven, voeden, schoonmaken en nog steeds gaf ik flesvoeding erbij. Ik bereikte mijn breaking point. Ik vertelde twee vriendinnen hoe ik ermee worstelde, de ene vriendin gaf haar kind alleen maar borstvoeding en de andere vriendin koos voor alleen flesvoeding. Maar allebei zeiden ze hetzelfde tegen me: Stop. Als het te moeilijk is, doe het dan niet.”

Een eyeopener voor Catherine. “Ik besefte dat als ik geen borstvoeding zou geven, mijn kindje ook nog steeds helemaal oké zou zijn. Sterker nog, mijn dochter was op haar vrolijkst als ze ‘vol’ was. Ik creëerde mijn eigen mantra tijdens het clustervoeden en mijn pogingen borstvoeding te geven: als het morgen nog steeds zo moeilijk is, misschien doe ik het dan niet.”

‘Dan niet’

Omdat ze de druk niet meer voelde en het schuldgevoel hierdoor wegging, lukte het Catherine uiteindelijk om toch een manier te vinden waarbij ze borstvoeding kon geven. En als het niet lukt? Dan niet. Zolang je kindje maar gevoed en geliefd is, aldus Catherine.

Aan alle moeders met dezelfde problemen wil ze daarom hetzelfde advies als zij ooit kreeg meegeven: je hoeft het niet te doen. Laat het schuldgevoel los, vind een manier om je baby te voeden dat werkt voor jou en je familie. En het belangrijkste: you got this.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mother.ly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder: “Het beste advies dat ik kreeg bij borstvoeding? Het hoeft niet als je niet wilt”
Sluiten