De baby 19 nov 2018 Maaike Kooijman

Aanraking van het gezichtje van je (te vroeg geboren) baby zorgt voor soepelere borstvoeding

Knuffelen met je baby is het fijnste wat er is. Dat tere lichaampje op je borst, gecombineerd met de wetenschap dat jij dit kindje hebt gemaakt en het altijd jouw kind zal blijven: niks meer aan doen. Maar je baby aanraken is niet alleen heel fijn, het blijkt ook heel nuttig te zijn voor de borstvoeding.

Wetenschappers uit Londen en Rome deden onderzoek naar baby’s die te vroeg geboren waren, voor de 37 weken. Zulke baby’s hebben vaak moeite met borstvoeding, maar het aanraken van hun gezichtje kan daar verandering in brengen.

LEES OOK: Moet je zien! Deze baby heeft de meest schattige gezichtsuitdrukkingen

Soepele borstvoeding door ontwikkelde ‘gezichtsgevoeligheid’

Over het algemeen hebben baby’s een goed ontwikkelde gevoeligheid in het gezicht, wat ervoor zorgt dat ze de tepel van de moeder goed kunnen vinden. Als je baby bijvoorbeeld met zijn rechterwang op je borst ligt, gebruikt zijn brein die informatie om het hoofd nog meer naar rechts te draaien om gevoed te kunnen worden.

Bij vroeggeborenen is die ‘vaardigheid’ echter nog minder goed ontwikkeld, waardoor borstvoeding minder goed gaat. Je kunt het echter wel trainen door je baby zachtjes op zijn wangetje te kloppen. Het brein van baby’s reageert namelijk op dat soort aanraking (in het Engels facial somatosensation). Dit is de eerste keer dat onderzoekers die breinactiviteit naar aanleiding van aanrakingen hebben gemeten bij te vroeg geboren baby’s. Daarmee is een nieuwe stap gezet in de mogelijkheiden om hun ontwikkeling te kunnen volgen.

LEES OOK: Volgens onderzoek maakt borstvoeding je baby minder gestrest

En hoewel de aanraking bij niet te vroeg geboren baby’s dus niet per se nodig is, kan een betere ontwikkeling nooit kwaad. Want o ja, huid-op-huidcontact is ook nog eens essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby en het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Heb jij weer een excuus voor je knuffelgedrag.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Science Daily

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Aanraking van het gezichtje van je (te vroeg geboren) baby zorgt voor soepelere borstvoeding
Sluiten