9x dit doen de zwangerschapshormonen met je uiterlijk

Ongegeneerd huilen bij een zielige film of een pot augurken naar binnen lepelen: blame it on de zwangerschapshormonen. Maar naast je humeur en eetlust veranderen deze hormonen ook je uiterlijk. En dan hebben we het niet over die steeds groter wordende buik..

Dit zijn de negen meest onverwachte veranderingen op beauty gebied. Het goede nieuws is dat ze veroorzaakt worden door de zwangerschapshormonen. Dus: na de zwangerschap ben je er weer vanaf. Halleluja! Hier komen ze:

1. Striae

Zwanger zijn kan zorgen voor extra striae oofwel stretch marks. Dit gebeurt wanneer de huid sneller groeit, in dit geval van de buik. dan je lichaam kan bijhouden. Je hoeft je zeker niet te schamen voor die tiger marks; de meeste vrouwen hebben ze wel ergens op hun lichaam zitten.

2. Spatadertjes

De spatadertjes herken je aan een rood stipje met allemaal rode adertjes eromheen. Door hun uiterlijk hebben ze ook wel de toepasselijke bijnaam spider veins .

3. Zwangerschapslijn

Deze donkere lijn loopt tijdens je zwangerschap vanaf je navel naar beneden.

zwangerschapshormonen

4. Puistjes

Dacht je dat je na de puberteit de puistjes definitief vaarwel kon zeggen? Think again. Nu je zwanger bent is er helaas een grote kans dat je ze weer kunt verwelkomen. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je huid meer talg produceert, wat op zijn beurt weer zorgt voor puistjes. Door je huid te reinigen met een milde reinigingsmelk verwijder je niet teveel olie van je huid. Door het olielaagje helemaal weg te halen, nemen de talgproductie en puistjes juist toe.

5. Pigmentvlekjes

We blijven nog even bij het gezicht. Want door de hormonen kunnen donkere vlekjes in je gezicht ontstaan, melasma genaamd. Dit heeft ook wel de heftige bijnaam het zwangerschapsmasker. Maar zo’n vaart hoeft het echt niet te lopen. De ellen in je gezicht maken tijdens je zwangerschap meer pigment aan. Dit proces kun je niet voorkomen. Maar door je regelmatig goed in te smeren met zonnebrandcrème kun je in iedere geval de invloed van de zon op het aantal vlekjes verminderen.

LEES OOK: 10x waarom het gewoonweg heerlijk is om zwanger te zijn

6. Rosacea

Oftewel chronische roodheid in je gezicht. Wat de boosdoener is van deze iets vurigere versie van de blozende wangetjes? Alcohol, maar daar waag je je in deze periode niet aan. En daarnaast spelen ook kou, warmte, zonlicht, stress en pittig eten een rol. Dat zijn nog heel wat ‘alledaagse’ veroorzakers. Je kunt rosacea proberen te voorkomen door te testen welk van deze factoren de roodheid veroorzaken en deze vervolgens te vermijden. Beschermen met zonnebrandcrème schijnt ook te helpen.

7. Bobbeltje overtollig huid

Dit is dus een klein bobbeltje dat op de huid ligt. Don’t worry als je dit stukje overtollige huid ineens tegen komt: dit is een ieniemienie goedaardige tumor en kan na de zwangerschap gemakkelijk verwijderd worden. Ze worden meestal veroorzaakt door – daar heb je ‘m weer – de zwangerschapshormonen en kleding die tegen je huid aan wrijft.

8. Heel veel haar

En dan bedoelen we overal waar je het liever niet wilt. Je rug, gezicht en tepels kunnen in deze periode voorzien zijn van verdwaalde haren. Maar goed nieuws: ongeveer zes maanden na de bevalling, verdwijnen deze ongewenste gasten weer.

9. Vollere, glanzende lokken

De leuke versie van de invloed van zwangerschapshormonen op je haar. Jawel iets om dankbaar voor te zijn. Je haar ziet er tip top uit. at bezoekje aan de kapper kan je gerust afzeggen. Niks meer aan doen.

Met alle hormonen die door je lijf gieren heb je heus niet alleen meer de nare kanten te pakken. Krijg je vaak opmerkingen dat je zo straalt tijdens je zwangerschap? Dit klopt gewoon want volgens de wetenschap bestaat de zwangerschapsgloed echt.

Readers Digest

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9x dit doen de zwangerschapshormonen met je uiterlijk
Sluiten