10 bijzondere dingen die je baby al in de baarmoeder doet

Dat je baby groeit, draait, duwt en soms schopt in je buik, zal je niet zijn ontgaan tijdens je zwangerschap. Maar wist je dat je baby nog veel meer doet in jouw baarmoeder? Behoorlijk verrassende dingen ook. Wist je bijvoorbeeld dat je baby al huilt in je buik?

Ja, echt dat doet je baby. En ook de andere dingen die je kleintje al doet voor ‘ie geboren wordt, zijn super bijzonder.

1. Huilen

We zeiden het al: baby’s huilen al in de buik. Nou ja, soort van. Wetenschappers hebben ontdekt dat baby’s het huilen alvast een soort van oefenen, zeg maar. Natuurlijk zonder dikke tranen en gebrul, maar wel de koppies die ze erbij trekken. Waarschijnlijk doen ze dit omdat huilen straks heel belangrijk voor ze is. Het is tenslotte de enige manier waarop baby’s de eerste weken kunnen communiceren.

2. Duimzuigen

Ahhh, dat is toch te lief: een echo van een ongeboren baby die op z’n duimpje zuigt. Het frequent betasten van het onderste deel van het gezicht kan een aanwijzing zijn voor sociale interactie, leren eten en jezelf kunnen ‘troosten’. Slimmerds dus, die duimzuigers.

3. Dromen

Het lijkt erop dat foetussen REM-bewegen maken met hun ogen. Dit zou volgens wetenschappers kunnen betekenen dat ze al dromen. Waarover? We zullen het nooit weten.

LEES OOK: Het eerste woordje van je baby: zo leert ‘ie het en dit kun je zelf doen

4. Lachen

Echoscopisten hebben met 4D-apparatuur ontdekt dat foetussen al hun tandeloze glimlachje oefenen in de buik. Slim hoor, want daar veroveren ze al snel de harten mee van elke ouder, opa en oma en andere willekeurige voorbijganger die een blik in de babywagen werpt.

5. De hik hebben

Ben je zwanger? Of geweest? Dan herken je deze zeker. Ik vond het altijd heel lief als mijn baby de hik had in mijn buik. Steeds dat lieve tikje in m’n buik. Die hikjes kunnen al vroeg beginnen, zelfs al in het eerste trimester van je zwangerschap, maar dan zal je er nog weinig van merken uiteraard.

6. Plassen

Het gaat zo: vruchtwater wordt ingeslikt door je baby, verwerkt en door de niertjes gefilterd. Aan het eind van het derde trimester leidt dit tot de productie van urine. Die weer in de baarmoeder wordt uitgeplast. Yep, in vruchtwater zit dus inderdaad: babyplas.

7. Gapen

Wat is er schattiger dan een gapende baby? En dit doet je kleintje dus al in de buik. Het is een manier voor je baby om de spiertjes vast te activeren. Net als uitrekken. Maar veel meer zit er in de kleine ruimte ook niet in.

LEES OOK: Onderzoek: extra hydratatie tijdens de bevalling zorgt voor minder keizersnedes

8. Kijken

Vanaf week 28 van je zwangerschap gaat je baby zijn oogjes soms open doen. Je baby kan dan licht en donker onderscheiden. Onderzoekers hebben geobserveerd dat foetussen de neiging hebben om fel licht te vermijden en zich er vanaf te keren.

9. Leren proeven

Zeker bij bepaald eten komen er smaken vrij die in het vruchtwater geproefd kunnen worden. Zoete smaken, knoflook, gember. De heftigere smaken veranderen dus het vruchtwater. En al in de buik ontstaat een voorkeur voor zoet. Bittere smaken worden met grimas (dat bedenk ik er nu bij) ontvangen.

10. Connecten met jou

In de laatste paar weekjes gaat je baby steeds beter luisteren naar jouw stem. Het geluid, de intonatie, je baby neemt het helemaal in zich op. Zo is je stem al vertrouwd als ‘ie eindelijk geboren wordt en zal hij jouw stem uit duizenden herkennen. Aha, daar is Mamaaaa!

Ja, dit willen we! 20 dingen die elke zwangere vrouw dolgraag wil horen

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 bijzondere dingen die je baby al in de baarmoeder doet
Sluiten