De baby 14 apr 2017 Susan Dalstra

8 tips: zo zet je baby sneller de eerste stapjes

Het eerste stapje van je kleintje is en blijft een dingetje. Die lieve waggelende beentjes, zo zoet. Hoewel iedere baby er z’n eigen tempo op na houdt, zijn er wel verschillende manieren om je kind sneller aan de wandel te krijgen. 

De meeste kinderen zetten hun eerste stappen wanneer ze tussen de 9 en 12 maanden oud zijn. Met 14 maanden kunnen ze meestal al comfortabel rondkuieren. Dat verschilt per kind, maar je hoeft niet achterover te leunen en af te wachten tot je baby uit zichzelf omhoog rijst. Met deze 8 stappen geef je je kleintje net dat duwtje in de rug – en het is ook nog eens leuk voor jullie allebei.

LEES OOK: Samen op avontuur! 6 x de leukste uitjes straks met je baby

1. Breng veel tijd door op de vloer

Zet je baby zo vaak mogelijk op de grond in plaats van op de bank of in de box. Het eerste stapje is er niet zomaar opeens, maar kost veel oefenen en moeite. Kinderen willen graag hun omgeving ontdekken en ze op de grond zetten geeft ze de gelegenheid om de ruimte af te tasten. Kleintjes zijn de nieuwsgierigste wezens op aard, dus voor je het weet bewegen ze de hele kamer rond. Wees niet bang voor vallen; het is de enige manier waarop ze het leren.

2. Motiveer

Net als dat wij motivatie nodig hebben om uit bed te stappen en een rondje te gaan hardlopen, hebben baby’s motivatie nodig om hun eerste stapjes te zetten. Plaats zijn/haar favoriete speeltje net wat verderop zodat je baby wel in actie moet komen om erbij te kunnen. Je kan ook een paar stapjes verderop gaan zitten met een flesje melk – dan komt ‘ie vanzelf naar je toe.

3. Alleen een luier

Binnenshuis kun je je baby prima een tijdje in een luier laten zitten.Ze bewegen hun heupen en voetjes een stuk vrijer en makkelijker wanneer ze niet gehinderd worden door kleertjes. Veel kleertjes zijn zwaar en zitten in de weg waardoor van A naar B bewegen veel te veel werk wordt.

4. Moedig squatten aan

De squat is niet alleen een dankbare oefening om ronde billen te kweken, maar ook een goede work-out voor je kleintje. Om je baby zo ver te krijgen, kun je een speeltje op de grond leggen terwijl je baby staat en met een arm kan leunen op een tafeltje, de bank of een stoeltje. Zo kan je kind door de knieën gaan om het speeltje op te rapen. De squat maakt de spieren in de heupen sterker en zorgt voor meer stabiliteit in de voetjes. Dat zorgt ervoor dat baby’s binnen korte snel een stuk makkelijker voortbewegen.

5. Maak gebruik van een loopwagen

Een van de beste en meest effectieve manieren om je baby aan de wandel te krijgen is met behulp van een loopwagentje. In de beginfase heeft een baby nog ondersteuning nodig om omhoog te komen en te lopen. Daarom is een loopwagentje precies wat ze nodig hebben. Het helpt ze met het ontwikkelen van coördinatiegevoel en het verbetert de motoriek. Bovendien zal die kleine het leuk zo vinden dat het niet achter het loopwagentje vandaan te slaan is. En dat is goed nieuws, want practice makes perfect.

6. Oefen het draaien

Een andere manier om je baby aan het lopen te krijgen, is door hun draaivermogen te oefenen. Dat kun je doen door zijn/haar naam te roepen wanneer je baby met de rug naar je toe staat. Je kind draait zich om omdat het reageert op je stem. Wanneer een baby omdraait, is het geneigd om datgene wat ‘ie vasthield ter ondersteuning los te laten. Dat betekent dat je kind op dat moment op zichzelf staat, en dat is de eerste stap naar lopen. Dat is de eerste keer misschien spannend omdat je baby misschien omvalt. Maar die eerste val zorgt er wel voor dat ze alles doen om een tweede keer vallen te voorkomen.

7. Maak van balanceren een spelletje

Prijs je kleintje uitgebreid wanneer het in staat is om op zijn/haar voeten te staan zonder meteen om te vallen. Het lijkt misschien nutteloos, maar het werkt echt. Des te beter ze kunnen balanceren, des te sterker hun ledematen worden. Wanneer hun beentjes sterker zijn, struikelen ze minder snel en zal ook lopen een stuk soepeler gaan.

8. Help je baby om meer rond te schuiven

De meeste baby’s leren lopen door de kamer rond te schuiven. Neem de tijd om (kleine) meubels die ze voor zich uit kunnen schuiven op een rijtje te zetten en zorg ervoor dat er geen losse objecten in de kamer staan waarover het kan vallen. Moedig je baby op een gegeven moment aan om het meubelstuk los te laten; vanaf dat moment kunnen ze in hun eentje verder.

Een geen paniek als het niet zo snel gaat als je had gehoopt; leren lopen komt net als alles in het leven met vallen en opstaan.

Ook leuk om te doen met je baby: zingen! En dat is ook nog eens ontzettend goed voor jullie band.

Nog meer lezen over de ontwikkeling van je baby? Like ons op Facebook en wij zorgen ervoor dat je nooit meer wat mist.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 tips: zo zet je baby sneller de eerste stapjes
Sluiten