8 tekenen dat je zwanger bent (voordat je het kunt testen)

Die twee weken tussen je eisprong en het moment dat je een zwangerschapstest kunt doen. Ze duren zó lang! Ben je nou zwanger of niet?! Dit zijn tekenen dat het dit keer zomaar raak zou kunnen zijn.

Natuurlijk weet je het pas echt zeker als je een test hebt gedaan, maar herken je meerdere van deze punten dan zou het zomaar eens kunnen dat je zwanger bent. Spannend!

1. Gevoelige borsten

Je borsten puilen uit je bh en zijn extra gevoelig. Oké, puilen is misschien wat overdreven, maar het voelt wel zo. Boosdoeners: zwangerschapshormonen. Je veranderende borsten zijn vaak één van de eerste, duidelijke signalen dat je zwanger bent. Sommige vrouwen merken het al een paar dagen na de conceptie. Ben je inderdaad zwanger, dan zullen ‘de meisjes’ voorlopig blijven groeien. Sommige vrouwen hebben na een aantal weken zwangerschap al een cupmaat groter. Goed excuus om mooi nieuw ondergoed te kopen.

2. Bloed

Bloed in je slip. Meestal geen goed teken als je zwanger wilt worden. Behalve als het een innestelingsbloeding is. Dat betekent dat de embryo een plekje vindt in de wand van de baarmoeder. Daarbij kan wat bloed vrijkomen. Geen paniek dus als het alleen om een klein beetje bloed gaat. Dit is in sommige gevallen dus juist goed nieuws. Je baby nestelt zich en is klaar om te gaan groeien. Een innestelingsbloeding kan je krijgen tot zo’n 10 dagen na de conceptie.

LEES OOK: Stiekem liever een jongen of meisje? Dit is de truc

3. Moe

Je bent niet gewoon moe, je bent doodop! Het maken van een kind kost een hoop energie. In die eerste weken maakt je lijf de placenta, en begint de embryo al verschillende lichaamsdelen aan te maken. En dus blijft er weinig energie voor jou over. En dit kan je al merken als je nog niet eens kunt testen of je zwanger bent. Gaaaap!

4. Tepelhof

Waarschijnlijk heb je er nooit bij stil gestaan, maar je tepelhof (het gedeelte om je tepel heen) kan verraden dat je zwanger bent. Al vanaf een week nadat het raak is, wordt de kleur donkerder dan normaal. Meestal krijgen je tepels na de de bevalling en borstvoeding gewoon weer de oude, vertrouwde roze kleur.

5. Misselijk

Ja helaas, de bekende ochtendmisselijkheid. In films en op tv lijkt iedere zwangere vrouw er last van te hebben. In het echt ‘maar’ zo’n 70%. Meestal begint het rond de 6e week van je zwangerschap, maar sommige vrouwen hebben er vrijwel direct last van. De meeste vrouwen vooral ‘s ochtends, anderen de hele dag. Rustig aan doen helpt, net als in bed ontbijten nog vóór het opstaan. Heb je er extreem veel last van, dan kan de dokter je helpen met medicatie of supplementen.

LEES OOK: 6 mogelijke redenen dat je nog niet zwanger bent

6. Obstipatie

Urenlang op de pot zonder resultaat? Het komt door een toename in de hormonen progesteron en oestrogeen. Je lichaam houdt vocht vast, waardoor je ontlasting extra droog wordt en er minder makkelijk uitkomt. Onsmakelijk? Yep. Normaal? Ook dat. Letten op wat je eet helpt. Genoeg vezels en water en wat minder vette happen. Goed nieuws: meestal gaat het vanzelf over na het eerste trimester.

7. Gevoelig voor geuren

Jij ruikt die visboer opeens al vanaf drie straten verderop. En die zweetlucht van je vent, aan het einde van de dag, vind je niet te harden. Zwangere vrouwen hebben een veel gevoeliger reukvermogen. Wetenschappers hebben geen idee waardoor dat komt. Maar het kan dus wel betekenen dat het deze maand raak is.

8. Gemiste menstruatie

Je wordt niet ongesteld. Tja, een open deur… Als jouw eitje bevrucht is door een zaadcel, blijft het lekker zitten. Dan komt het er dus niet met wat bloed en slijm uit, zoals wanneer je ongesteld wordt. Hooguit is er sprake van wat innestelingsbloed (zie punt 2). Reken voor jezelf goed uit op welke dag je ongesteld had moeten worden. De dag erna is de eerste dag waarop je kunt testen. Finally! En dan weet je het écht zeker. We duimen voor je!

Is het dit keer helaas niet ‘raak’? Deze is voor jou: 10 maffe adviezen om zwanger te raken (vanuit de hele wereld)

Thuisarts.nlThebump.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 tekenen dat je zwanger bent (voordat je het kunt testen)
Sluiten