De baby 7 apr 2018 Redactie

8 x het bewijs dat baby’s véél slimmer zijn dan we denken

Ja, ze zijn ontzettend schattig en vullen hun dagen met poepen, kraaien en kwijlen. Maar baby’s hebben zowaar verborgen superkrachten en zijn een stuk slimmer dan je op het eerste bolle gezichtje zou zeggen. Onderzoek bewijst het.

1. Ze weten het als er een andere taal gesproken wordt

Praat jij ook weleens Engels met je partner als de oudere kinderen iets niet mogen horen (kleine potjes hebben grote oren…)? Een baby heeft dit door. Volgens onderzoek van de Universiteit van British Colombia kunnen baby’s van vier maanden oud al onderscheid maken tussen hun moedertaal en een andere taal. Dit zien ze namelijk aan de bewegingen van je gezicht en mond. Hierdoor leren kleine kinderen die tweetalig worden opgevoed ook zo makkelijk een andere taal: hun hersenen kunnen deze talen heel goed van elkaar scheiden. Knap staaltje werk!

2. Ze pikken emoties op

Zelfs als jullie fervente kattenmensen zijn en jullie kleintje zelden tot nooit honden om zich heen heeft, dan kan hij toch op foto’s onderscheid maken tussen boos gegrom of vrolijk gekwispel. Volgens onderzoek dat gepubliceerd werd in Developmental Psychology kunnen baby’s heel goed de lichaamstaal van dieren ontcijferen. En uit onderzoek van de Brigham Young University pikken baby’s de mood swings in Beethovens muziek (van lieflijke tonen naar dreigende klanken) ook feilloos op.

3. Ze snappen wat woorden betekenen

Er zijn wetenschappers die ervan uitgaan dat kinderen pas rond één jaar de betekenis van woorden snappen. Maar volgens onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania zijn ze slimmer en kunnen kindjes van zes maanden oud al snappen wat woorden betekenen, lang voordat ze ze kunnen uitspreken. De onderzoekers lieten baby’s van zes tot negen maanden oud naar foto’s van eten en lichaamsdelen kijken, terwijl hun ouders hen simpele vragen stelden, zoals: ‘Waar is de appel?’ Ze ontdekten dat de baby’s dan opvallend vaak naar het goede plaatje keken. Volgens de researchers hét bewijs dat het zeker zin heeft om veel met je mini-me te kletsen, al krijg je slechts een nietszeggende blik terug.

slimmer

4. Ze weten wanneer iets oneerlijk is

Iets oudere baby’s, rond 15 maanden, hebben het snel in de smiezen als iets niet in de haak is, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Washington. Zij lieten baby’s filmpjes kijken waarin melk en crackers op een eerlijke én oneerlijke manier tussen twee personen werd verdeeld. De baby’s werden alert als the goodies oneerlijk verdeeld werden, wat erop wijst dat ze dit verschil opmerkten en er verrast door waren. Grappig: de kleintjes die hier het sterkst op reageerden, waren in een andere test zelf sneller geneigd om hun speelgoed met anderen te delen.

LEES OOK: Onderzoek: baby herkent goed en slecht al en heeft een voorkeur

5. Nog slimmer: ze waarderen terechte straffen

Tijdens een studie van de Universiteit van Britisch Colombia werd er een poppenshow voor kinderen opgevoerd, waarbij de poppen zich positief of negatief gedroegen tegenover andere personages. Daarna werd er door deze andere personages speelgoed uitgedeeld of afgepakt van de ‘goede’ en ‘slechte’ poppen. De baby’s gaven hun voorkeur aan de karakters die de stoute poppen afstraften door het speelgoed van ze af te pakken. Oftewel: boontje komt om z’n loontje, vinden ook de kleinsten.

6. Ze worden gelukkig van delen

Op een latere leeftijd hoor je vaak ‘VAN MIJ!!’, maar dreumesen worden gelukkig van delen. Tijdens een studie gaven wetenschappers een koekje aan de kindjes en vroegen hen om dit aan een pop te geven. Toen kregen ze een extra koekje, zodat ze er eentje zelf konden houden en eentje konden weggeven. De onderzoekers ontdekten dat de kinderen er extra blij van werden als ze hun enige koekje konden weggeven, in plaats van er eentje zelf op te knabbelen.

LEES OOK: Dit is het moment waarop je baby gezichten gaat herkennen

7. Ze zijn gevoelig voor groepsdruk

Weigert jouw baby te slapen of z’n groentehapje te eten? Zoek dan een vriendin op met voorbeeldige koters en laat jouw baby veel met haar grut optrekken. Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in Cell Biology blijkt dat zelfs heel jonge kinderen geneigd zijn om gedrag te kopiëren dat ze bij minstens drie leeftijdsgenootjes zien. Dat kan gunstig of slecht uitpakken, dus kies je gezelschap zorgvuldig.

8. Ze leren van muziek

Het is altijd goed om je kinderen op muziekles te doen. Een recente Canadese studie wijst uit dat zelfs baby’s baat hebben bij het maken van muziek. Het maakt ze namelijk slimmer. Eenjarigen die interactieve muzieklessen volgen (handbewegingen maken bij liedjes en instrumenten ‘bespelen’ zoals slaan op een trommel) hebben betere sociale vaardigheden – zwaaien als ze weggaan, wijzen naar iets wat ze willen – dan kleintjes die niet zulke lessen volgen. Dan moeten we de geluidsoverlast er maar voor over hebben.

Dit artikel is geschreven door Anne Broekman.

Reader's Digest

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 x het bewijs dat baby’s véél slimmer zijn dan we denken
Sluiten