8 pittige momenten met je baby (waar je ooit naar terugverlangt)

Blijf ademen, er komt een dag waarop je glimlachend terugkijkt op deze periode met je verse baby. Ja, het is pittig en ja, je wil vooral gewoon heel erg graag slapen. Maar hou je ogen en oren open, want jawel, ook dit cliché is waar: het gaat zo belachelijk snel! Voor je het weet is de babytijd voorbij.

Daarom een lijstje met acht zaken die nu nog pittig lijken, maar waar je over een tijdje echt af en toe naar terug zult verlangen. Al kun je je dat nu misschien nog niet voorstellen…

1. 24/7 Tot je dienst

Sinds de baby in je leven is ben je nooit meer echt alleen. Nooit meer! Althans zo voelt het, want vierentwintig uur per dag staat jouw leven in het teken van dat vers geboren wezentje. Leg je na een lange dag eindelijk je hoofd op je zachte kussen, bedenkt inimini dat het tijd is voor een volle luier, een slok melk of een ‘ik-weet-ook-niet-waarom-ik-huil-sessie’. Dat gebeurt. Maar dat wordt echt minder. Voor je het weet lig je midden in de nacht naar het plafond te staren omdat je ‘baby’ aan het stappen is en nog niet thuis is. Je wil dan echt heel graag nog eens dat je wakker wordt van dat lieve zachte huiltje.

2. Poohnami

Gelige smeuïgheid tot in het nekkie van jouw verse minimensje. De geur die van baby afkomt is erger dan de geur van overrijpe andijvie en je weet dat je hier niet zonder vlekken vanaf komt. Maar we zijn er bij Famme Baby gek op, want wij hebben de truc om een verse Poohnami de baas te zijn. Lees hier hoe je de ernstige gevolgen van de Poohnami kunt wegwerken zonder dat je net gestreken blouse eronder komt te zitten. En lach erom, want voor je het weet roept de kleine dat ‘ie het zelluf wil doen! En geloof ons, daar is een Poohnami niks bij.

3. Huilen, huilen, huilen, huilen

Om honger, om dorst, om poep of plas, om bang zijn, omdat het donker is of veel te licht, omdat er geknuffeld of gezongen moet worden. Duizend redenen heeft baby om het op een krijsen te zetten en die redenen moet jij nog leren herkennen. De eerste dagen en weken is dat nog lastig en wil je soms met je handen in je haren onder je bed gaan zitten. Niet doen, gewoon een liedje zingen. Daar worden jij en de baby rustig van. En je zult zien, je gaat echt verschil horen in de huiltjes. Niemand die een baby zo snel begrijpt als zijn moeder. Over een jaar of 12 staat er een puber tegen je te schreeuwen, waar je écht niks van begrijpt.

LEES OOK: Wat is er nou, liefje? 7 mogelijke redenen waarom je baby huilt.

4. Borstvoeding

Al is borstvoeding natuurlijk super makkelijk (je hebt immers altijd en overal voeding op precies de juiste temperatuur bij je), overal en altijd maar je shirt moeten openen omdat er een uk aan jouw containers wil hangen is inderdaad niet altijd prettig. Zeker niet als borstvoeden pijnlijk is en niet gaat zoals je zou willen. Maar hoe bijzonder is het dat jouw lichaam zijn lichaampje in leven houdt met dit wonderbaarlijk vernuftige systeem? Het enorm bijzondere intieme moment dat jij en baby samen delen is uitzonderlijk voor jou. Niemand anders die dit kan doen voor hem. De ultieme poederige zachtheid van borstvoeding is een herinnering die nog vaak zal komen boven drijven.

LEES OOK: de hoogte- en dieptepunten van borstvoeding in 19 geestige cartoons.

5. Krabpaal

De nageltjes van die kleine kruimel zijn scherp! Ze groeien idioot hard en je mag ze nog niet knippen.** Omdat baby’s zo van grijpen houden, kun je er niet aan ontkomen om af en toe een kras in je gezicht op te lopen. En die krasjes kunnen aardig pijnlijk zijn. Bovendien knap je er nou niet echt van op als die krasjes jouw wallen nog even benadrukken met hun rode kleur. Maar de krasjes zijn natuurlijk prachtig! Het zijn tekens van liefde. Dus als je in de spiegel weer eens tegen een gehavend hoofd aankijkt, bedenk dan dat jouw hoofd een soort liefdeskunstwerk is. Over een jaar of tien zitten er op die plekken rimpels… Ik weet wel wat ik liever heb.

** Je kunt de nageltjes van je baby wel kort houden door ze voorzichtig met een houten vijltje kort te vijlen.

6. SSSSSSSST!

Op je tenen door je huis. Geen gezellig muziekje aan. Als baby eindelijk slaapt, wil je dat dat zo lang mogelijk duurt. Heb je eindelijk even tijd voor jezelf, kun je nog niet doen wat je echt wil omdat het sssssstil moet zijn! Krampachtig ontwijk je ieder geluidje en als een gevangene beweeg je door je huis, opgesloten door de stilte. Adem in en adem uit. Over een paar jaar rent baby met zijn voetbalvriendjes of haar paardrijvriendinnetjes door je huis. Met heel veel, heel hard geluid dan verlang je terug naar deze ‘verplichte’ stilte.

7. Dichtbij

De baby voelt zich het aller, allerlekkerst als hij heel dicht bij jou is. Het liefst hangt hij de hele dag in een draagzak op jouw buik. En dat is soms echt niet wat jij wil. Soms wordt je gek van zijn onrust en wil je heel hard gillen omdat je even niet meer weet wat je moet doen met de baby. Samen dansen is dan het antwoord. Hang baby toch lekker in die draagzak op je buik, zet een lekker muziekje aan en dans je gekte weg. Over een paar jaar is het niet meer stoer om zo dicht bij mama te zijn. Met weemoed denk jij dan nog even aan die draagzak.

8. ‘K weet niet.

Soms drinkt ‘ie een slap klein beetje uit de fles. Met liefde vulde jij die fles met melk en hij lijkt het niet te waarderen. De volgende keer maak je daarom een iets kleiner flesje. Uiteraard gaat die in no time op met als gevolg een ontevreden huilende baby. De keer daarop maak je dus weer een wat vollere fles die met geen mogelijkheid leeg gaat. Flessen-yo-yo noemen wij dat bij ons. Soms wil je grommen als een valse hond, als je weer eens een fles leeg moet kieperen. Grom dan niet te hard en bedenk dat het nu nog maar een flesje is. Het hele ‘eet-je-bord-leeg-gevecht’ gaat nog komen en daarbij vergeleken zijn deze flesjes peanuts.

Al met al zul je genoeg momenten hebben, waarop je jezelf het liefst even achter het behang plakt. Om gewoon even rust aan je hoofd te hebben. Om gewoon even niets te hoeven. En om gewoon weer even helemaal van jezelf te zijn. Maar vanaf het moment dat je mama bent zul je nooit meer echt alleen zijn. Want je draagt je kind in je hart en in je hoofd altijd met je mee. En al die ‘vreselijke’ momenten van nu, zijn de pareltjes in je hoofd in de toekomst.

Over mooie herinneringen gesproken. Wij kwamen dit briljant idee tegen: maak een knuffel van het liefste pakje van je baby.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 pittige momenten met je baby (waar je ooit naar terugverlangt)
Sluiten