8 essentiële tips hoe je als kersverse vader de beste support ooit bent

Yara Mens 6 aug 2017 De papa

Vaders opgelet! De bevalling was waarschijnlijk al behoorlijk heftig (want wát moet je nou precies doen om een goede ondersteuning te zijn?) maar daarna begint pas het echte werk. De eerste weken zal het er in huis ineens heel anders aan toegaan, en dat is best even wennen. Je wilt er voor je vrouw zijn, maar hoe doe je dat dan precies? Daarom deze 8 tips hoe jij als kersverse vader die eerste periode het beste kan door kan komen!

 #1 Blijf niet ergens hangen

Als je om half 6 thuis zou komen, kom dan alsjeblieft ook écht om half 6 thuis. Ga niet een uur praten met de buurman die de hond uitlaat, of besluit niet last-minute nog even een biertje met een collega te doen. Het zou namelijk best kunnen dat zij thuis aan het aftellen is tot jij eindelijk thuiskomt zodat ze eindelijk even rustig naar de wc kan. Nog 10 minuten, nog 9….

#2 Neem wat verantwoordelijkheid weg

Ze telt misschien wel de minuten af tot jij het even van haar kan overnemen, maar als het moment daar is vindt ze het nogal moeilijk om haar babytje alleen te laten. Stel haar daarom een beetje gerust gerust: ‘Schatje, wij redden het prima samen. Ga jij nou éindelijk even douchen.”

LEES OOK: 10 handig (én hilarische) hacks die alleen een vader kan bedenken

#3 Vragen: ‘Wat eten we vanavond?’ is absoluut verboden

Dat het huis nog heel is als je thuiskomt is al een prestatie op zich. Dat er tussendoor nog tijd was om eten te maken? Dacht het niet. Wat je al helemáál niet moet zeggen: “Maar je was toch de hele dag thuis?” Gewoon. Niet. Doen. Bestel Chinees, haal een pizza laat zelf je kookkunsten zien.

#4 Ook niet zeuren over ‘hoe zwaar je dag was’

Het kan ons niet schelen of je een hele bibliotheek op alfabet moest zetten, of dat je baas naakt naar zijn werk kwam. Zij had een dag vol babykots, vieze luiers en heeft ongeveer 800 rondjes in het huis rondgelopen. Op gekreun en gesteun hoe zwaar jouw dag wel niet was, zit ze niet bepaald op te wachten.

#5 Luiers verschonen

Kom op, zet jezelf eroverheen. Dit kun je!

LEES OOK: Handig! Moeder laat een andere manier zien om een luier te verschonen 

#6  Zoveel mogelijk waardering

Ja, we weten het. Weinig slaap en amper tijd hebben voor een douche doen geen wonderen. Maar hey, liefde is meer dan dat toch? Wees dus alsjeblieft een beetje lief voor haar, want een beetje waardering kan ze wel gebruiken. Als ze zich door jouw woorden wat mooier voelt is bovendien de kans op een steamy night ook een stuk groter…

#7 Maak foto’s

Hier ga je zelf later ook blij mee zijn. Geloof ons! Het lijkt misschien alsof zij alle foto’s al maakt, maar pak ook de momenten die juist voor jou bijzonder zijn.

#8 Zorg dat je er écht bent

Het lijkt misschien alsof alles meer draait om de baby en de moeder, maar dat is absoluut niet waar. Zonder jou kunnen ze het niet. Zorg dat je de ‘vliegende keep’ bent die opvangt waar nodig is. Geloof ons: een man die er in de eerste weken voor haar en de baby is, is goud waard. Dus alsjeblieft, be that man, en je zult zien dat die eerste weken voor iedereen een stuk gemakkelijker zijn.

Reageer op artikel:
8 essentiële tips hoe je als kersverse vader de beste support ooit bent
Sluiten