De mama 18 aug 2017 Yara Mens

8 dingen die niemand je vertelt over je lichaam na de bevalling

Na je bevalling heerlijk genieten van de roze wolk en je kersverse baby. Eindelijk geen dikke buik meer en andere zwangerschapsongemakken! Helaas moeten we je toch een beetje uit die droom helpen…

Na de bevalling gaat je lichaam namelijk nog door een herstelproces, en de ongemakken die daarbij komen kijken zijn helaas niet altijd even prettig. Maar, geen paniek! Wij bereiden je alvast voor met deze 8 zaken die er met je lichaam kunnen gebeuren na de bevalling. Misschien niet altijd even rooskleurig, maar zo weet je in ieder geval wél wat je kunt verwachten!

#1 Je hebt last van bloedverlies

Na de bevalling zou het heel goed kunnen dat je 4 tot 6 weken permanent ongesteld bent? Say whut? Jep, het is heel normaal als je na je bevalling bloed verliest. Het bloedverlies is afkomstig vanuit je baarmoeder. Op de plek waar de placenta zat is nu namelijk een wond ontstaan. Vaak verlies je in de eerste week het meeste bloed, maar ook daarna kun je er nog wel even last van houden.

#2 Het is een puinhoop daar beneden

Niet gek als er net een flinke baby is uitgekomen, maar je vagina kan er behoorlijk ‘gehavend’ uitzien. Door zwellingen en hechtingen herken je het daar beneden misschien bijna niet meer terug. Dat komt uiteindelijk min of meer wel weer goed, maar misschien is het handig er de eerste dagen niet te uitgebreid naar te kijken..

LEES OOK: Say what?! Vagina ijs is het antwoord op de pijn down under na de geboorte

#3 Die extra kilo’s gaan niet zomaar weg

Beelden in de media van modellen die er na hun bevalling binnen de kortste keren weer flawless uitzien zijn niet bepaald realistisch. Na je bevalling gelijk weer een strakke buik? Eh, dacht het niet.

#4 Je zou best wel eens HEEL VEEL kunnen gaan huilen

Alles bij elkaar is het toch een behoorlijk hormonale rollercoaster waar je in terecht komt. Plus dat je waarschijnlijk door je nieuwe baby’tje de eerste tijd niet bepaald veel slaapt. Een kleine opmerking en ja hoor, daar ga je al. Boehoeeeeeee..

#5 Je haar kan uitvallen

Ineens plukken haar in je hand? Niet schrikken. Dat is een veelvoorkomend probleem. De grotere toename van zwangerschapshormonen beïnvloedt namelijk de haargroei. Haargroei werkt altijd met bepaalde fases, maar door je zwangerschap veranderd dit. Maar ook zaken als stress, spanning, vermoeidheid (hallo, slapeloze nachten!) kunnen je haargroei beïnvloeden.

LEES OOK: 9 Moeders delen hun hacks over haaruitval na de bevalling

#6 Borstvoeding geven leek makkelijker dan het is

Het kan ook zonder problemen gaan, maar borstvoeding kan voor sommige moeders voor behoorlijk veel vraagtekens zorgen. Als het voeden bijvoorbeeld ineens pijn doet aan je eigen borsten, of als je het idee hebt dat je baby te weinig melk binnenkrijgt. Mocht je over dit soort vragen twijfelen, overleg het dan altijd even met je kraamhulp.

#7 Je hebt het soms wel heel erg warm..

Nu al opvliegers? Tja, ineens klotsende oksels terwijl het buiten écht niet zo warm is, hoort er ook bij. En ja, ook dit is wéér de schuld van die rothormonen!

#8 Behoorlijk harde borsten

Dit klinkt misschien sexy, maar geloof ons: dat is het niet. Een paar dagen na de bevalling komt je melkproductie op gang, en stroomt er meer bloed naar je borsten. Hierdoor kunnen die behoorlijk pijnlijk aanvoelen. Tip: je kunt de pijn verzachten door iets kouds (bijvoorbeeld een washandje met ijsblokjes erin) of juist iets warms op de pijnlijke plekken leggen

De mate waarin vrouwen klachten krijgen na de bevalling kan behoorlijk verschillen. Niet iedereen heeft dus dezelfde klachten of evenveel last. Gelukkig houden de ergste klachten bij de meeste vrouwen maar kort aan. Bovendien is het logisch dat je lichaam na zoiets heftigs als een bevalling even moet herstellen.

Best heftig, zo’n bevalling. Ook de tijd erna! De 10 meest gestelde vragen over ontzwangeren (met goudeerlijke antwoorden)

Volg Famme Baby op Facebook

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 dingen die niemand je vertelt over je lichaam na de bevalling
Sluiten