8 dingen die ik graag geweten had vóórdat ik beviel van mijn eerste kind

Het is nu bijna een jaar geleden dat Danielle Sullivan beviel van haar dochtertje. Haar leven veranderde volkomen. Maar ondanks alle cursussen, groepslessen en de duizenden vragen die ze over de geboorte had gesteld, er bleven zo veel dingen over waar ze achteraf het antwoord graag op had willen weten.

Speciaal voor Babble schreef Danielle er een artikel over, die wij vrij voor jullie vertaald hebben. Let op: deze post is NIET bedoeld als medisch advies. Twijfel je ergens over? Maak dan altijd een afspraak met de verloskundige of huisarts.

1. Je kunt tijdens de bevalling zelf wel 5,5 kilo afvallen

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik 28 kilo aan. 28 kilo aankomen in slechts negen maanden was zeker een hele ervaring. Bij onze zwangerschapscursus leerde we dat de ‘gemiddelde zwangere vrouw’ (die bestaat niet, laten we eerlijk zijn), ongeveer 13,5 kilo aankomt. Dit gewicht bestaat uit de baby zelf, het extra bloed wat door je lichaam stroomt, extra reserve eiwitten en vetten voor je baby.

Ik was dus meer dan het dubbele van het gemiddelde aangekomen, wat me best nerveus maakte. Maar veel vrouwen raken tijdens de bevalling al 5,5 kilo kwijt. 10 dagen na de geboorte was ik zelfs al 14 kilo lichter! Als iemand me dat verteld had, had ik me iets minder zorgen gemaakt om die extra kilo’s.

LEES OOK: Blogger deelt goudeerlijke foto: zo ziet een lichaam er écht uit na de bevalling

2. Je eetlust zal na de zwangerschap totaal anders zijn dan tijdens de zwangerschap

Tegen het eind van mijn zwangerschap had ik continu honger. Ik kreeg alles wat ik op mijn bord had op, in tegenstelling tot vroeger. Ook wilde ik continu zoetigheid. Ik wilde na elke maaltijd een snoepje, terwijl ik eerst juist veel meer van zoute snacks hield.

Maar meteen toen ik bevallen was, ging er een knop om. Ik had mijn oude eetlust terug. Ik kreeg zelfs de eerste maaltijd na de bevalling niet helemaal op. Dus echt, geef toe aan je cravings. Ze gaan vanzelf weer weg.

3. Je kunt je niet voorbereiden op de pijn van de bevalling

Het maakt niet uit wat er gezegd wordt, je kunt je op geen enkele manier voorbereiden op de pijn tijdens de geboorte. (Sorry.)

Ik zou je kunnen vertellen hoe een wee voelt, maar je zult het moeilijk vinden om het te geloven. Ik kan je vertellen dat een wee eigenlijk veel pijnlijker is dan het persen zelf. En wanneer je het eenmaal gelooft (tijdens die bevalling dus), is het te laat.

4. Er zitten serieuze verschillen tussen de weeën en het persen

Zwangerschapscursussen focussen vooral op de beginfase van de bevalling (hoe weet ik wanneer ik ga bevallen?) en op weeën. Maar wat me niet verteld was, is dat de transitie naar het persen soms wel twee uur kan duren (wat je trouwens nooit tegen iemand moet zeggen, want als het dan langer duurt raken mensen in paniek. En dat is dus niet nodig). Je wordt geacht niet meer door je weeën heen te ademen, maar om die baby met alle kracht die er in je lichaam zit úít dat lichaam te krijgen. Ademen mag pas wanneer je géén wee hebt.

LEES OOK: 10 x tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

5. Je moet je baby er dus echt uit poepen

Over de persfase gesproken. De eerste 45 minuten moest ik echt uitvogelen hoe dat persen nou precies werkt. Totdat de verloskundige ineens zei: ‘Voelt het alsof je moet poepen? Gebruik die spieren om de baby er uit te persen. Probeer te poepen.’

Dat was smerig, natuurlijk, maar op dat moment wilde ik het liefste de baby er zo snel mogelijk uit hebben en in mijn armen houden. Maar onthoud dus: wanneer je bij het persen komt, probeer te poepen. Het zal je wellicht een hoop tijd besparen als je meteen weet waar ze het over hebben.

6. Je zult alle preutsheid verliezen

Toen we bij het ziekenhuis aankwamen, vroeg ik of de zuster even weg wilde gaan toen ik moest plassen. Er zat natuurlijk een deur voor de wc, maar ik vond het niet prettig als ze me hoorde plassen.

Die preutsheid hield stand totdat de pijn het over nam. Het maakte me niet meer uit wie welk deel van m’n lichaam zag. Het maakte niet uit dat er mensen naar m’n vajayjay aan het staren waren. Het maakte me gewoon niets meer uit.

7. Borstvoeding geven is moeilijk, echt

Borstvoeding geven is MOEILIJK. Je baby weet niet precies wat hij moet doen, jouw melk is nog niet aanwezig, dus wanneer je baby honger heeft, is het heel moeilijk om hem tevreden te stellen. Dus hij wordt boos. Ook zijn je borsten nog niet aan het mishandelen van zo’n kleintje gewend. Auw!

LEES OOK: Zie je er na de bevalling nog steeds zwanger uit? Dit kan er aan de hand zijn

8. Je zult het eng vinden om voor elke vraag de verpleegkundige te roepen – maar doe het gewoon!

Ik ben geen persoon die zomaar dingen van mensen vraagt. Toen ze me vertelden dat ik alleen maar ‘op de knop hoefde te drukken’ voordat er een verpleegkundige naar me toe zou komen, dacht ik ook, dat is fijn, maar die ga ik niet gebruiken.

Tot de tweede nacht in het ziekenhuis. Ik was wanhopig. Dus ik klikte en klikte steeds weer op die knop. Ik vroeg om hulp, en de zuster die aan mijn kamer toegewezen was, werd mijn redder in nood. Zonder te oordelen.

Mijn advies in een notendop? Niets is gemakkelijk, en het komt allemaal goed. En je bent nu al beter af dan ik, omdat je mijn adviezen doorgelezen hebt. Uiteindelijk is het het allemaal waard, echt!

Tijd voor een staaltje girlpower. 14x ijzersterke bevallingsfoto’s die de kracht van vrouwen laat zien

Babble

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 dingen die ik graag geweten had vóórdat ik beviel van mijn eerste kind
Sluiten