7x manieren om de pijn van doorkomende tandjes bij je baby te verlichten

Die eerste tandjes… Zo schattig, maar soms ook zo zielig! Die doorkomende tandjes zorgen soms voor veel ongemak bij de kleine. Met deze huis-, tuin- en keukentrucjes kun je de pijn verlichten.

Je kunt natuurlijk een bijtring gebruiken. Of middeltjes bij de huisarts en apotheek zoals een gel speciaal voor doorkomende tanden of tandvleesverdoving. Maar je kunt ook de volgende trucjes proberen, waarvoor je alles al in huis hebt. Handig!

1. Vinger massage

Masseer met je schone vinger zachtjes het tandvlees van je baby.

2. Koude lepel

Dit trucje kun je het best gebruiken wanneer de tandjes nog niet helemaal doorgekomen zijn. Zo voorkom je dat je met de lepel per ongeluk een stukje tand afbreekt. Koel een lepel in de koelkast (niet in de vriezer, want dan kan de lepel blijven plakken aan je baby’s tandvlees). Leg de bolle kant van de lepel op je baby’s tandvlees.

3. Nat washandje

Gebruik een hydrofiel washandje. Dip deze in wat water, moedermelk of afgekoelde kamille thee. Ga hiermee langs het tandvlees of laat je baby er even op sabbelen om de pijn te verlichten.

4. Koud eten

Als je baby al vast voedsel eet, kun je hem of haar wat kouder voedsel te eten geven tegen het ongemak. Kies bijvoorbeeld voor appelmoes of yoghurt. Maar je kunt ook voor gekoeld fruit gaan, zoals kleine stukjes banaan of appel die je van tevoren even in de koelkast hebt gelegd.

LEES OOK: 9x lekkere snacks voor je baby

5. Borstvoeding geven

Iedere baby is hierin anders. Voor sommige baby’s zorgt het zuigen ervoor dat de pijn erger wordt en ze willen dan ook minder vaak gevoed worden. Voor andere baby’s kan het juist zo zijn dat ze vaker de borst willen omdat het zuigen comfortabel aanvoelt. Gebruikt je baby je tepels meer als een bijtring? No worries, dit hoeft borstvoeding geven niet tot een drama te maken. Wrijf dan voor en na het voeden met een schone vinger over het tandvlees van je baby, zodat de kleine niet of minder bijt.

6. Moedermelk hack

Je kunt ook twee vliegen in één klap slaan met deze handige hack van een moeder. Door de ijsjes van moedermelk heeft je baby meteen voeding en verkoeling ineen.

7. Afleiding

Zorg voor wat afleiding zodat je baby niet continue bezig is met het ongemakkelijke gevoel. Doe de baby in bad, het lauwwarme water zorgt ervoor dat de kleine zich kan ontspannen. Of doe iets simpels als een spelletje spelen, of fijn even knuffelen.

Als de tandjes eenmaal doorgekomen zijn, is het tijd om ze te poetsen. Hier vind je alle ins en outs en tips over tandenpoetsen bij je baby.

Wil je op de hoogte blijven? Like ons dan even op Facebook.

Parenting

Reageer op artikel:
7x manieren om de pijn van doorkomende tandjes bij je baby te verlichten
Sluiten