Zwanger 26 mei 2018 Susan Dalstra

Deze 7 voortekenen van een zwangerschapsvergiftiging zou je niet moeten negeren

Spataderen, striae, plotselinge huilbuien… Als je zwanger bent kijk je op een gegeven moment niet meer op van al die veranderingen in je lichaam en hormoonspiegel. Maar wat is normaal? Deze symptomen kunnen duiden op zwangerschapsvergiftiging en moet je dus zeker niet negeren.  

In de medische wereld wordt de term ‘zwangerschapsvergiftiging’ eigenlijk niet meer gebruikt en spreekt men van ‘pre-eclampsie’. Dit houdt in dat je bloeddruk te hoog is waardoor het bloed je organen en/of de placenta niet goed kan bereiken. Dat heeft gevolgen voor de groei van je kindje. Iedere vrouw kan last krijgen van deze aandoening.

Je hebt vast al wat gelezen over de verschillende symptomen als hoge bloedruk, maar er zijn ook symptomen die iets minder duidelijk zijn. Niet om je bang te maken, maar het is wel slim om alert te blijven op de volgende tekenen:

1. Het komt voor in de familie

Heb je vrouwelijke familieleden die ooit last kregen van zwangerschapsvergiftiging? Laat het je verloskundige weten en blijf goed op eventuele symptomen letten. Je kunt eventueel een gesprekje met je huisarts plannen om te bespreken hoe je eventuele symptomen het best kunt herkennen en benaderen.

LEES OOK: Het Couvade syndroom: heeft jouw man ook zwangerschapskwaaltjes?

2. Opgezwollen enkels

Een beetje opzwellen hoort er tijdens de zwangerschap vaak bij. Maar vind je je voeten, handen en vingers bijna niet meer terug? Dan kan dat een voorteken zijn van pre-eclampsie. Nogmaals: praat met een medisch expert als je het niet vertrouwt.

3. Je urine is schuimig

Eiwit in je urine wordt geassocieerd met zwangerschapsvergiftiging. Een manier waaraan je kunt zien of je nieren eiwit doorlaten, is wanneer het schuimt of er bubbelig uit ziet.

4. Je zicht is wazig

Pre-eclampsie kan zich onder andere manifesteren door een wazig zicht. Door je ogen lopen namelijk kleine aderen, die een gebrek aan bloedtoevoer kunnen oplopen.

LEES OOK: Oei! Door je zwangerschap heb je een slechter inlevingsvermogen

5. Je borst doet pijn

Sommige vrouwen denken dat ze een hartaanval krijgen terwijl ze eigenlijk te maken hebben met pre-eclampsie. Niet zo gek, want met pijn in de borst, schouder of rechter bovenlijf lijken de symptomen nogal op elkaar. Check het even bij de huisarts en raak niet in paniek – het kan ook gewoon maagzuur zijn.

6. Je hebt blauwe plekken

Vanwege de beperkte bloedtoevoer kan pre-eclampsie er voor zorgen dat je makkelijk blauwe plekken oploopt. Niet te verwarren met een enorme onhandigheid natuurlijk. Wees alert als je het idee hebt dat je er gehavender uit ziet dan normaal.

7. Je hebt hoofdpijn

Hoofdpijn hebben we allemaal wel eens en betekent meestal niets ernstigs. Maar als je hoofdpijnen gedurende de zwangerschap steeds zwaarder worden, kan pre-eclampsie de boosdoener zijn. Om zeker te weten dat het geen ‘gewone’ hoofdpijn is, is het wederom goed een expert in de arm te nemen.

Probeer je een kindje te krijgen? Goed nieuws: vaak seks hebben vergroot de kans op een gezonde zwangerschap én verkleint de kans op een zwangerschapsvergiftiging.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 7 voortekenen van een zwangerschapsvergiftiging zou je niet moeten negeren
Sluiten