De mama 21 dec 2018 Sterre Touw

7 mijlpalen die elke moeder stiekem viert en aan niemand vertelt

De eerste glimlach, de eerste tandjes en de eerste keer dat je baby mama zegt zijn bekende mijlpalen. Je kan niet wachten tot je baby eindelijk zover is en viert het graag zo uitgebreid mogelijk. Toch zijn er ook een hoop andere mijlpalen die moeders – ehm – niet zo snel aan anderen vertellen.

Laten we eerlijk zijn. We hebben echt wel eens mijlpalen meegemaakt met onze baby wat voor ons als een echte overwinning voelde. Maar toen we er op die ene verjaardag over nadachten, was het toch beter om onze mond erover te houden. Het was namelijk iets te vies of ongemakkelijk om trots aan de tante van je beste vriendin te vertellen… Maar ja, er is een eerste keer voor alles en ook dát mag je best vieren.

LEES OOK: Column: Ik probeer niet op te scheppen over mijn baby, ik ben gewoon trots

1 De eerste boob-slip

Ja, het gebeurd echt iedereen. Je bent net in een hoekje van het restaurant gaan zitten om je kleintje te voeden, maar dan besluit je baby zijn hoofdje om te draaien naar de verleidelijke ober die net langs liep. En dan kan je het al raden: diezelfde ober kijkt fijn tegen jouw ontblote borst aan. Thanks baby.

2 Eindeloos gekots; heerlijk

We weten allemaal dat baby’s spugen. We zijn het gewend en we hebben daarom kilo’s spuugdoekjes op voorraad. Toch kun je niet alles opvangen met die doekjes. In de tijd dat jij die dingen gevonden hebt, liggen de bank, het tapijt én de hond al onder de kots. En jij mag weer poetsen.

3 De eerste keer dat je weer seks hebt

De dokter heeft je bekeken, de bevalling is al een tijdje geleden en eigenlijk wil je je man ook niet teleurstellen. Toch ben je als de dood dat het pijn doet en zie je het niet zo zitten dat er ‘down under’ weer gerommeld gaat worden. Als het moment dan eenmaal is aangebroken kan je alleen maar denken: “Stop! Wacht! Wacht even, ietsje langzamer! Maar zodra je het overleeft hebt, is het een ware overwinning.

4 De keer dat je de appelmoes van zijn gezicht likte

Ontken het maar niet. Je hebt even geen doekjes of servetten binnen handbereik en je baby heeft zijn gezicht besmeurd met appelmoes. Dus je lik het even af. Niemand heeft het gezien en niemand hoeft het te weten.

5 De eerste keer dat het geen pijn doet om te poepen

Of je nou een natuurlijke geboorte of een keizersnede hebt gehad; we weten dat de eerste keer poepen, doodeng is. Als het eenmaal gelukt is zijn we allemaal stiekem ontzettend opgelucht en vooral enorm blij. Maarja, dat deel je ook niet even op een verjaardag.

6 Een van de bijzondere mijlpalen: de eerste keer koorts

De eerste keer dat je kind ziek wordt is verschrikkelijk. Je weet niet wat je moet doen en belt het liefst een stuk of honderd keer de huisarts met dezelfde vraag. Just to be sure. Als de temperatuur weer is gedaald en je baby weer kerngezond is, ben je dolgelukkig en weet je dat je dit ook kunt overwinnen. En ja, dat is een mijlpaal.

7 Wanneer je je realiseert dat jij alles voor ‘m bent

Zorgen voor een kind is vermoeiend en zwaar. Toch is de eerste keer dat je baby naar je opkijkt vanuit zijn warme bedje en echt glimlacht, een hartverwarmend moment. Het zorgen en liefde geven is echt niet voor niks. Mama betekent namelijk echt álles voor hem. En andersom natuurlijk ook.

LEES OOK: De eerste tandjes van je baby komen door: dit komt er allemaal bij kijken

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 mijlpalen die elke moeder stiekem viert en aan niemand vertelt
Sluiten