7 feitjes die je vast nog niet wist over de kleur ogen van jouw baby

Als er iets een lange tijd mysterieus blijft, is het wel de kleur ogen van je kindje. Want wordt hij of zij met felblauwe kijkers geboren, zelfs dan kan het zijn dat z’n eerste verjaardagskaarsje uitblaast met bruine ogen. Bijzonder!

1. Veel baby’s hebben bij hun geboorte lichte of blauwe ogen.

Dit komt omdat baby’s heel weinig melanine in hun ogen hebben. Melanine is het pigment dat naast invloed op je huid en haar, ook de kleur van je ogen bepaalt. Baby’s hebben daar bij geboorte nog maar heel weinig van, vandaar dat veel van hen geboren worden met lichte – vaak blauwe – ogen. Het is uiteindelijk de hoeveelheid melanine in de iris die bepaalt welke kleur ogen een kind uiteindelijk krijgt. De hoeveelheid van dit stofje hangt weer af van het DNA.

LEES OOK: Het eerste woordje van je baby: zo leert ‘ie het en dit kun je zelf doen

2. Je baby kan een heel andere kleur krijgen dan papa en mama

Papa en mama bruine ogen, dus kindje bruine ogen? Nope! Er zijn meerdere factoren en genen die meespelen in de kleur ogen die een kind uiteindelijk krijgt. En ja, dat verklaart ook die bijzondere gevallen waarbij louter bruinogige ouders een kindje met blauwe ogen krijgen. Dit kan een gen zijn dat in een eerdere generatie wel naar voren kwam en nu pas weer opduikt.

3. Het blijft een verrassing

‘Oh die ogen worden groen, dat zie je zo.’ Of: ‘Mijn kind had ook die kleur blauw, wordt nog bruin. Let maar op.’ Helaas mensen, op basis van de kleur van de ogen bij de geboorte is niet altijd te voorspellen welke kleur ogen je kind straks uiteindelijk heeft. Gewoon even afwachten dus.

kleur ogen

4. Behalve in dit geval…

Er is in dit hele verhaal een uitzondering. Als je kind bij geboorte bruine ogen heeft, dan blijft dat ook zo. Dus wordt jouw baby geboren met prachtige bruine kijkers, dan zal ‘ie deze kleur voor altijd houden. Wel kan de kleur nog iets donkerder worden of wat meer nuances krijgen, maar mooi blijft het.

LEES OOK: 12 awkward momenten die elke kersverse moeder ongetwijfeld herkent

5. Ergens tussen 6 en 12 maanden verandert de kleur van de ogen

Als je kind geen bruine ogen heeft dus. Doorgaans is de kleur van de ogen van een baby tussen zes en negen maanden wel duidelijk, maar het komt ook voor dat het pas aan het eind van het eerste levensjaar echt duidelijk zichtbaar is.

6. De verandering kan geleidelijk of heel snel gaan

Bij sommige baby’s zie je de kleur van de ogen stukje bij beetje verkleuren tot de uiteindelijke oogkleur, terwijl sommige baby’s van de ene op de andere dag wakker worden met hun definitieve oogkleur.

7. Na twaalf maanden weet je de kleur ogen bijna zeker

De kleur ogen die je kind op zijn eerste verjaardag heeft, is hoogstwaarschijnlijk de kleur waar hij het de rest van het leven mee gaat doen. MAAR… Er zijn gevallen van kinderen bekend waarbij de oogkleur later nog veranderde. Maar dat zijn uitzonderingen. Blauw, bruin of groen; ga er maar vanuit dat het op je baby’s eerste verjaardag wel duidelijk is.

Benieuwd wat je kleine precies ziet door die mooie kijkers als hij net is geboren? Dit ziet een pasgeboren baby als ‘ie naar jou kijkt. Verhelderend!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 feitjes die je vast nog niet wist over de kleur ogen van jouw baby
Sluiten