De baby 28 aug 2017 Soraya Vogelaar

6x zo pakken ze het ouderschap aan in andere landen

Net zoals er veel verschillende culturen zijn, verschillen de opvoedstijlen over de hele wereld. Dit zijn opvoedmethodes waarvan je elementen nu al kunt overnemen of inspiratie uit op kunt doen voor wanneer je kind straks wat ouder is.

En is het allemaal niet jouw cup of tea? Dan is het altijd nog leuk om even te gluren bij de buren. Gewoon uit nieuwsgierigheid om te zien hoe zij het aanpakken. 😉

1. Frankrijk

Bij de Franse stijl ligt de focus op het vinden van balans in het leven en de kinderen zo onafhankelijk mogelijk laten zijn. En dat is er natuurlijk ook nog het eten en dat is een gezamenlijke aangelegenheid. Aan aparte kinder menu’s wordt niet gedaan bij de Franse opvoedmethode. Als papa en mama een quiche Lorraine eten, krijgen de kids dat ook op hun bordje.

2. Bali

Waarschijnlijk kan jij niet wachten tot je baby zijn of haar eerste stapjes zet, maar dat is voor ouders op Bali wel anders. Zorgen voor een pasgeboren baby, betekent daar onder meer dat je ervoor zorgt dat de voetjes van je baby niet de vloer raken. Dit stamt uit een eeuwenoude traditie die voorschrijft dat dit de eerste 105 dagen niet mag. Het contact met de vervuilde grond zou de puurheid van de pasgeboren baby wegnemen. Als de 105 dagen erop zitten, wordt er een speciale ceremonie gehouden waarbij de baby voor het eerst voet op de grond zet.

3. Centraal Afrika

De Aka stam in Centraal Afrika, gaan voor gelijkheid. Mannen en vrouwen in een familie zijn daar gelijkwaardig. Hoe dat eruit ziet? Er zijn geen aparte mama en papa taken. De ouders gaan om de beurt jagen en passen op de kinderen. En ook alle andere taken die bij het opvoeden van kinderen komen kijken, doen ze samen.

LEES OOK: Dit zijn wereldwijd de populairste babynamen

4. Kenia

Moeders in Kenya bakeren hun baby’s in en dragen ze bij zich in een draagdoek. Zo nemen ze de baby overal mee naartoe. Daarnaast geloven de Kissi bevolking uit Kenia niet in oogcontact met hun baby. Oogcontact staat voor hun gelijk aan het geven van kracht aan de andere persoon.

5. Denemarken

Deense ouders laten hun kinderen vrij spelen. Daarnaast hebben zij de opvoedmethode hygge die staat voor warmte, gezelligheid en een goede band tussen alle familieleden. Zo heb je in een paar simpele stappen die Deense manier van opvoeden te pakken.

6. Japan

Ook in Japan zien ze graag dat hun kinderen onafhankelijkheid leren. Zo gaan kinderen als ze oud genoeg zijn daar zelfstandig naar school zonder begeleiding van de ouders. Iets wat we hier in Nederland natuurlijk ook wel kennen. Maar daarnaast kiezen de Japanners voor een bijzondere bescheidenheid in de opvoeding. Er wordt niet opgeschept of overdreven complimenteus gepraat over hun kinderen. Deze verhalen krijgen alleen familieleden en goede vrienden te horen.

Happy Birthday to your baby! Wil je inspiratie opdoen voor die allereerste verjaardag? Zo vieren ze het wereldwijd.

Welke opvoedmethode zou het best bij jou passen? Vertel het ons op Facebook.

Brit + Co

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6x zo pakken ze het ouderschap aan in andere landen
Sluiten