De baby 10 jun 2017 Soraya Vogelaar

6x zo help je je baby op een speelse manier vaardigheden ontwikkelen

Van het allereerste woordje tot op de juiste manier leren eten. Met sommige dingen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Met de volgende tips kan je baby op een leuke en verantwoorde manier belangrijke vaardigheden ontwikkelen.

Fit Pregnancy vroeg aan verschillende deskundigen hoe je deze vaardigheden op een laagdrempelige, alledaagse manier alvast kunt oefenen met je baby.

1. Doe eens lekker gek

Samen spelen is een goede manier om je baby vaardigheden aan te leren. Je hebt er ook nog eens allebei plezier van. Spelletjes als kiekeboe, gekke bekken trekken en doen alsof je baby’s neus een toetertje is, worden hierbij aangeraden. Kiekeboe spelen is ook heel handig als je je baby zijn of haar eerste woordje wil leren.

2. Gebruik je handen

Denk hierbij aan dieren uitbeelden met je handen terwijl je een liedje zingt. ‘Zo doet een vogel en zo doet vis en zo doet een duizendpoot die schoenenpoetser is…’ Door de bijbehorende bewegingen, leert je baby wat wat is.

3. Ga naar buiten

Buiten kun je op een easy peasy manier alle zintuigen van je baby prikkelen. Natasha Burgert, kinderarts en woordvoerder van the American Academy of Pediatrics: ‘De textuur van gras en het gevoel van een koud briesje langs de wangen zijn driedimensionale ervaringen die je baby binnenshuis niet kan ervaren.’ Inspiratie nodig? Dit zijn leuke dingen om buiten te doen met je baby.

LEES OOK: 8x het bewijs dat baby’s veel slimmer zijn dan we denken

4. Praten in het water

Dokter Diane Paul gespecialiseerd in spraakontwikkeling en directeur van the American Speech-Language-Hearing Association: ‘Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hoe meer je tegen je baby praat, hoe beter zijn of haar vocabulaire later is.’ Het beste moment om te praten met je baby is wanneer je hem of haar aan het wassen bent. Je focus ligt dan honderd procent bij je kleintje. Stop even met praten als je baby terug brabbelt en voer een ‘echt gesprek’. Zo ontdekt je baby het ritme van taal.

5. Leren kauwen

Dit kun je het best oefenen wanneer je je baby vast voedsel kunt geven. Doe voor hoe jij een klein hapje neemt van je baby’s voedsel en maak overdreven kauw bewegingen. Grote kans dat je baby je na gaat doen en het dus op die manier leert.

6. Een boekje open

De simpele teksten in voorleesboeken zoals ‘bruine beer’ zijn volgens dokter Burgert ideaal omdat ze ervoor zorgen dat je baby dit makkelijke oppikt als een soort ezelsbruggetjes. En op die manier deze woorden later beter kent. Uit onderzoek blijkt dat je sowieso niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen.

Wil je meer lezen over de ontwikkeling van je baby? Like ons dan op Facebook, zo blijf je altijd op de hoogte!

Fit Pregnancy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6x zo help je je baby op een speelse manier vaardigheden ontwikkelen
Sluiten