6x dromen die je hebt tijdens de zwangerschap en wat ze betekenen

‘Dromen zijn een weg naar het onderbewuste’, aldus Sigmund Freud. En laat je nou net tijdens je zwangerschap extra bijzondere dromen hebben. Wij zetten ze op een rijtje mét de betekenis.

De meerderheid van de vrouwen heeft slaapproblemen tijdens de zwangerschap. Als de baby veel beweegt en schopt in je buik werkt dit natuurlijk niet heel rustgevend. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen ook last hebben van heftige dromen in het derde trimester van de zwangerschap.

Meer wakker

Uit het onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen significant meer wakker worden van hun dromen dan niet-zwangere vrouwen. Bovendien hebben zwangere vrouwen drie keer meer kans om dezelfde nacht nog weer terug te vallen in een nare droom waar ze zojuist uit ontwaakten.

LEES OOK: 20 dingen die elke zwangere vrouw dolgraag wil horen

Meer dromen

Ook komt naar voren dat zwangere vrouwen drie keer meer dromen dan niet-zwangere vrouwen. Hoe het komt dat zwangere vrouwen zo veel meer dromen, is niet volledig bekend. De onderzoekers denken dat het dromen en vaker wakker worden met elkaar te maken heeft. Wanneer je vaak wakker wordt, kan dit namelijk een trigger zijn om (naar) te gaan dromen.

Deze dromen komen regelmatig voorbij:

1. Je baby is zo klein als een Barbiepop – en je raakt ‘m steeds kwijt

Als je steeds de angst hebt dat je je baby kwijtraakt of ergens vergeet, zal dit ook in je dromen terugkomen.

2. Je hebt niet een baby in je buik, maar een volledig 11-gangen diner

Een food-baby dus. Volgens onderzoeker Tonay komt deze droom door simpelweg één ding: food cravings. En die heeft iedere vrouw wel eens, toch?

3. Je ritst je buik open en haalt de baby eruit

Volgens Tonay kunnen vrouwen die ‘s morgens veel last hebben van misselijkheid of andere zwangerschapsongemakken, dromen dat ze de baby zo uit de buik halen. Dit zorgt voor een tijdelijk gevoel van opluchting – maar als je wakker wordt is het toch best een scary droom. Uiteindelijk dus niks om je zorgen over te maken; blame it on de zwangerschapskwaaltjes.

LEES OOK: 6x dit is hoe je zwangerschap je automatisch voorbereidt op het moederschap

4. Je geeft borstvoeding aan dieren

Old McDonald had a farm, maar dan anders. Relax, wanneer je dit droomt betekent dat, dat je lichaam zich voorbereid op de taken die het binnenkort moet gaan vervullen. Al blijft het wel een beetje grappig…

5. Je bevindt je middenin een grote natuurramp

Het komt niet doordat je te veel naar het nieuws gekeken hebt – natuurdromen komen vaak voor bij zwangere vrouwen die bezorgd zijn over hun eigen wonder van Moeder Natuur: de baby.

6. Iedereen is in cartoon-stijl getekend

Ga je maar vast voorbereiden op urenlang Nickelodeon en BabyTV, want die kleine komt er aan! Op deze manier proberen je dromen je hierop voor te bereiden op een kinderlijke, onschuldige manier, zegt Tonay.

Heb jij bijzondere dromen tijdens je zwangerschap? Laat het ons weten op Facebook!

Psychology Today

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6x dromen die je hebt tijdens de zwangerschap en wat ze betekenen
Sluiten